Explicații pentru „degetul Covid”. Specialiștii au aflat de ce apare și cum a ajuns tot mai rar după ce s-a răspândit Delta
[ad_1]
Oamenii de știință cred că pot explica „degetul Covid”, unul dintre cele cinci tipuri de iritații care îi afectează pe unii pacienți infectați cu noul coronavirus. „Degetul Covid” pare a fi un efect secundar al trecerii corpului în etapa de apărare față de virus.
Cercetătorii spun că au identificat cum acționează sistemul imunitar când acest simptom apare. Rezultatele studiului, publicate în British Journal of Dermatology, pot ajuta la recomandarea tratamentului pentru această afecțiune.
Ce este „degetul Covid”?
Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, mai des la copii și adolescenți.
Pentru unii nu este dureroasă, dar pentru alții poate fi extrem de dureroasă, când se manifestă cu senzație de mâncărime, cu vezicule sensibile la atingere și umflături.
Sofia, care are 13 ani și este din Scoția, a povestit pentru BBC că abia mai putea să meargă sau să poarte pantofi atunci când a avut „degetul Covid” la începutul acestui an. În timpul verii, ajunsese să meargă în scaun cu rotile dacă voia să se plimbe pe distanțe mai lungi.
Pielea afectată este roșie sau violet. Unii oameni prezintă umflături dureroase ridicate sau zone de piele aspră, fiind situații în care veziculele apărute se pot infecta și devin purulente. Afecțiunea se poate manifesta chiar luni de zile.
Adesea, apare în absența altor simptome clasice de Covid, cum ar fi tusea persistentă, febra și pierderea sau schimbarea mirosului sau a gustului.
De ce se întâmplă?
Aceste ultime descoperiri ale studiului, bazate pe teste de sânge și de tegument, arată cum reacționează sistemul imunitar. Sunt două componente ale sistemulu, care implică mecanisme pe care corpul le folosește pentru a lupta contra coronavirusului.
Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă și propriile celule și țesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator. Sunt implicate și celule care acoperă vasele de sânge mici care alimentează zonele afectate, spun cercetatorii de la Universitatea din Paris, Franța.
Cercetătorii au urmarit situatia a 50 de persoane care aveau această afecțiune în primăvara anului 2020 și altor 13 persoane cu leziuni similare, care nu erau legate de infecțiile cu Covid, deoarece acestea au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei. Ei speră că descoperirile vor ajuta pacienții și medicii să înțeleagă mai bine situația.
Ivan Bristow, pediatru în Marea Britanie, a explicat că la majoritatea pacienților leziunile dispar de obicei de la sine, așa cum se întâmplă în cazul perioadelor de frig sau în problemele de circulație. Unii însă aveau nevoie de tratament cu creme și alte medicamente.
Explicațiile vor ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient problema, a spus el.
Dermatologul Veronique Bataille a spus că „degetul Covid” a fost văzut foarte frecvent în faza incipientă a pandemiei, dar a fost mai puțin frecvent în această perioadă când este răspândită varianta Delta. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul că mai mulți oameni sunt vaccinați sau au o anumită protecție împotriva Covid.
După vaccinare, afecțiunea a fost prezentă mai rar, a spus ea. Problemele cutanate legate de Covid pot apărea destul de mult după infecția acută și la persoanele care nu prezintă alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu se face întotdeauna, a spus ea.
Editor : G.M.
[ad_2]
Citește mai mult..