INSP propune carantină în București și Ilfov, premierul interimar are în vedere alte soluții. Cine ia decizia
[ad_1]
Specialiștii în sănătate publică au cerut carantină pentru București și Ilfov, devenite focare de COVID -19, cu incidențe de peste 15 la mie. Premierul demis Florin Cîțu spune însă că nici nu se pune problema de carantină zonală, dar că utilizarea certificatului verde ar putea fi extinsă, iar programul pentru unele activități neesențiale ar putea fi redus în weekend.
Incidența în Capitală a ajuns la 15,42 de cazuri la mia de locuitori, în timp ce în Ilfov a depășit 16 cazuri la mie. Aici, șase dintre cele 40 de localități au sărit de incidența 20 la mie. Capitala și județul Ilfov cumulează, astfel, de câteva săptămâni, în jur de 25 la sută din cazurile noi de infectare cu SARS-CoV-2 din întreaga țară. Numai în București, în ultima lună, incidența a crescut de 10 ori. Acesta este contextul în care INSP a propus carantină zonală. Asta ar însemna că o serie de restricții. Inclusiv deplasările n-ar mai fi posibile decât cu declarație pe proprie răspundere, în scopuri clar definite.
„La o incidență în zona Bucureștiului și Ilfov dublu față de media națională, se pune problema de a fi luate măsuri mult mai eficiente, pentru că altfel, vor continua aceste creșteri. Trebuie să punem în discuție această măsură de carantinare, dar trebuie să găsim și soluții pentru a nu bloca activitatea. Nu estimez că suntem în vârf, această creștere va mai continua, sunt creșteri dramatice”, a declarat joi, la Digi24, Doina Azoicăi, președintele Societăţii Române de Epidemiologie.
Citiți și: REPORTAJ. Mărturii de pe holurile Spitalului de Urgenţă Floreasca: „Stau pe scaun de aseară. Nu vedeţi ce e aici? E o nenorocire!”
Ce măsuri propune INSP în carantină
- închiderea restaurantelor (cu excepția livrărilor)
- slujbe doar în exteriorul lăcașurilor de cult
- școală online, dar creșele și grădinițele rămân deschise
- saloane de frizerie/coafură/cosmetică deschise între 8:00 și 18:00
- magazine deschise între 5:00 și 20:00
- piețe deschise între 8:00 și 17:00
- circulație doar cu declarație
Cine ia o eventuală decizie de carantinare zonală
Conform legii, pentru a intra în vigoare, propunerea venită oficial de la Institutul Național de Sănătate Publică trebuie validată în cel mult două zile de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, iar ultima semnătură vine de la șeful DSU, Raed Arafat.
„În situația în care măsura vizează două sau mai multe județe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, arată art. 12 alin. 2 din Legea 136/2020.
Florin Cîțu vrea folosirea certificatului verde și în magazine
CNSU e condus de premierul demis, Florin Cîțu, care s-a declarat ferm împotriva închiderii operatorilor economici, dar spune că ia în calcul alte măsuri.
Întrebat, joi, dacă ia în calcul carantinarea Bucureștiului și județului Ilfov pentru două săptămâni, premierul demis Florin Cîțu a răspuns: „Nu în acest moment. Și anul trecut a fost această discuție și nu a funcționat. Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice în care intrăm în contact cu persoane. Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult. Nu am discutat despre a reduce numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice. A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important, ne gândim la acest lucru”, a declarat Florin Cîțu.
Medicii avertizează: Mortalitatea va crește foarte mult
De cealaltă parte, medicii fac față tot mai greu numărului uriaș de pacienți. Deja numără săptămânile de când nu mai au paturi în secțiile COVID, iar spitalele de urgență tratează zile întregi bolnavi confirmați, mulți în stare foarte gravă.
„Cu cât sistemul sanitar se apropie de capacitatea maximă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că acești pacienți vor rămâne o perioadă mai lungă de timp în așteptarea unui loc la ATI. Avem exemplul Italiei, unde mortalitalitatea a crescut semnificativ în momentul în care pacienții n-au mai avut loc la terapiile intensive”, reamintește Radu Țincu, medic primar ATI.
Citiți și: VIDEO. Imagini dramatice la Craiova: S-a format coadă la morga spitalului județean
Carantinarea zonală a mai multor județe nu a fost niciodată aplicată, până acum, în România.
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..