Ministrul Educației, despre testele de salivă pentru elevi: Și în celelalte țări din UE au fost livrate pe componente, nu asamblate
[ad_1]
Testele de salivă pentru elevi au ajuns pe componente ambalate separat nu numai la școlile din România, ci și din restul Europei, a declarat sâmbătă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precizând că așa a fost procedura de achiziție. El spune că instpectoratele școlare și directorii de școli vor găsi soluții pentru distribuirea testelor, iar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că și testele antigen au fost achiziționate în aceleași condiții.
Cele 6,5 milioane de teste de salivă pentru școli au fost cumpărate de Departamentul pentru Situații de Urgență prin Oficiul Național pentru Achiziţii Centralizate și distribuite inspectoratelor școlare, a declarat Sorin Cîmpeanu sâmbătă, la Digi24.
„Au fost două loturi: un lot de 1,5 milioane de teste, livrat la cutii de 25 (de bucăți – n.r.) și un lot de 5 milioane, livrat la cutii de 50. Am fost informați că această modalitate de livrare, în formă comună, cutii de 25 și 50 de teste, s-a făcut pe parcursul întregii perioade în toate țările europene, care au avut la rândul lor această problemă”, a spus ministrul Educației.
El a mai completat că la unele inspectorate școlare s-au implicat profesorii să asambleze kit-urile de testare și că așteaptă și implicarea Ministerului Sănătății.
„Îmi place să cred că Ministerul Sănătății se va implica și în această modalitate de testare și distribuție. (…) Sunt absolut sigur că nu va exista nicio unitate de învățământ în care directorii să nu găsească o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”, a mai arătat Sorin Cîmpeanu, adăugând că testele vor fi asamblate în pungi sterile cu fermoar, folosind mănuși de protecție.
Arafat: „Toate testele antigen aşa s-au folosit”
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că pachetele cu teste de salivă pentru elevi conţin un pliant cu instrucţiuni de folosire, care trebuie multiplicat.
„Este una cu un set de instrucţiuni care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul şcolii să multiplice instrucţiunea dată ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul. Instrucţiunile pentru test au ajuns. Rugămintea noastră pentru toţi este să lucrăm împreună. Să le folosim pentru screening şi pentru a vedea dacă cineva poate fi pozitiv pentru că trebuie să confirmăm după asta. (…) Nu e o mare problemă să iei componentele şi să le pui separat pentru fiecare persoană care va fi testată”, a declarat Raed Arafat lsâmbătă, a Palatul Victoria.
Întrebat dacă rezultatul acestor teste ar putea fi afectat în contextul în care nu vin într-un kit complet, el a răspuns: „Nu ar trebui să aibă efect. Toate testele antigen aşa s-au folosit”.
„Aceste teste, şi când am adus testele antigen rapide, ele vin în cutii 25, dar cele 25 sunt beţişoarele, containerul de soluţie, locul unde faci amestecul şi caseta ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat şi când facem testele luăm o bucată din fiecare le punem şi testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziţii, dacă la caietul de sarcini scria la ONAC în achiziţii că vrem ca testele să fie asamblate individual: unu, era riscul să nu găsim cine să o facă testele de salivă şi să vină cu o ofertă, mai ales la cantităţile pe care le vrem, doi, însemna că poate livrarea poate să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare şi să stea cineva să le asambleze şi să le livreze. Pentru asta s-au luat. Nu văd o problemă în a lua o componentă din cele patru sau trei componente care sunt şi să le punem într-un loc. Aşa se livrează ele şi aşa s-au livrat şi testele antigen rapide şi aşa s-au livrat testele rapide, în general, fie în cutii mici, fie în cutii mai mari cu cele patru componente care nu sunt combinate într-un container separat”, a adăugat Arafat, potrivit Agerpres.
Editor : B.P.
[ad_2]
Citește mai mult..