Furioși că trebuie să stea în carantină, românii nevaccinați îi umilesc pe angajații DSP. Rafila: Trebuie să înceteze presiunea
[ad_1]
Este aglomerație și revoltă la granița de vest a țării. Românii stabiliți peste hotare se întorc acasă de sărbători, dar cei mulți dintre ei sunt nevaccinați, motiv pentru care tebuie să intre în izolare. Vestea îi supără și își varsă nervii pe angajații DSP, care sunt umiliți și scuipați. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, consideră inacceptabil un asemenea comportament și atrage atenția că acești angajați sunt cei de care va depinde gestionarea viitorului val pandemic.
Numai în vama Nădlac 2, aproape 80 la sută dintre cei care au intrat, sâmbătă, în țară au fost carantinați. Duminică, până la ora 16:00, primiseră decizie de carantinare la acest punct vamal alți 1.500 de oameni. Deși în vamă există un centru de vaccinare, doar două persoane din 1.500 au decis să se imunizeze anti-COVID.
De sâmbătă până duminică, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, au trecut peste 168 de mii de persoane, cu aproximativ 48.500 de mijloace de transport, potrivit Poliției de Frontieră.
De altfel, granița de vest a României este roșie de câteva zile. Se stă cu orele în vămi, în coloană. Nervii sunt întinși la maximum, iar în aceste condiții, angajații DSP spun că sunt umiliți de românii furioși că își vor petrece și Crăciunul și Revelionul în carantină.
Medic DSP: S-au întâmplat cazuri în care ne-au scuipat
„Noi nu stăm, noi lucrăm, încercăm să-i ajutăm să nu stea în frig. Din păcate nu au răbdare, s-au întâmplat cazuri în care ne-au scuipat. Nu e frumos, nu este etic”, a declarat pentru Digi24, Diana Abrudan, medic DSP Arad.
„Este demoralizator pentru un cadru medical să lucreze în aceste condiții, sunt înjurați, scuipați”, a comentat la Digi24 Horea Timiș, directorul DSP Arad. El a spus că a discutat și cu ceilalți directori DSP din țară și i-au confirmat că și ei se confruntă cu situații asemănătoare. „Avem și sprijinul jandarmilor, care de multe ori intervin ca să calmeze spiritele”, a menționat Horea Timiș. „Să sperăm că trecem peste această perioadă nefastă”, a adăugat el.
„Vămile sunt oricum aglomerate, cu sau fără triaj epidemiologic. Triajul epidemiologic este, într-adevăr, una dintre cauze, dar nu cea principală. La intrarea în țară sunt coloane de 5-6 kilometri și sunt mii de cetățeni. Noi suntem o etapă în acest flux”, a punctat directorul DSP Arad.
Director DSP: Majoritatea autocarelor sunt sută la sută carantinate
El a informat că împreună cu Poliția de Frontieră s-a deschis o rută la Nădlac 2 prin care cetățenii vaccinați pot să intre mai repede. Poliția merge pe fluxul de mașini, verifică documentele și cei care sunt în regulă nu mai trebuie să mai stea. „Sunt, într-adevăr, puțini, dar se direcționează pe o coloană separată pentru vaccinați. Marea problemă sunt autobuzele și autocarele care vin și dintr-odată este un număr foarte mare de carantinați. Majoritatea autocarelor sunt sută la sută carantinate”, a spus Horea Timiș. „Dacă toate aceste persoane ar fi vaccinate și am avea un grad crescut de vaccinare, n-am avea aceste probleme la vamă”, a adăugat el.
Alexandru Rafila, ministrul sănătății: Trebuie să înceteze presiunea asupra angajaților DSP, își fac datoria
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a comentat, duminică, la Digi24, situația în care se găsesc angajații DSP mobilizați la punctele de frontieră și a spus că trebuie să înceteze presiunea sub care lucrează aceștia.
„Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze. Ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria. Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm, atunci când o să vină noul val pandemic, o să avem probleme foarte mari, tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi, care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a subliniat ministrul sănătăţii.
„Înțeleg nerăbdarea și nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în țările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu-l fac atunci când se întorc acasă. Nu este în regulă”, a spus Alexandru Rafila.
El a cerut solidaritate şi responsabilitate în acest moment.
16.000 de persoane carantinate în două zile
„Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni – să nu uităm că Bucureștiul este unul dintre punctele principale de intrare în țară – , fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a spus, la Digi24, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „Nu cred că suntem inconștienți să răspândim cu bună știință o boală”
El a anunțat că va fi suplimentat numărul angajaţilor DSP în punctele de trecere a frontierei. „Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25 la sută din efectivul total al fiecărei Direcţii de Sănătate Publică în punctele de frontieră şi o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul sănătății a fost întrebat cum vor controla autorităţile situaţia, în condiţiile în care mulţi dintre cei intraţi în ţară au spus că nu vor respecta carantina.
„Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa. Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane. Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică menită să protejeze comunitatea în care trăim. Nu cred că suntem, totuși, inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E importantă colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a declarat Alexandru Rafila.
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..