Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, LIVE la Digi24.ro: Suntem sceptici la capacitatea Rusiei de a schimba dinamica pe front
[ad_1]
Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, este invitat la Interviurile Digi24.ro, unde va răspunde la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.
E un moment foarte important, se face un an de zile de când Rusia a început acest război atât de brutal și devastator. La NATO, cu partenerii, avem aceeași determinare de a continua să sprjinim Ucraina cu ce e necesar. La nivel de determinare stăm foarte bine.
Va primi Ucraina tancuri?
Nu am văzut această Alianță mai unită ca acum în ultimele decenii. Suntem extrem de doritori să continuăm să sprjinim Ucraina. Vom vedea anunțurile care vor fi făcute azi la Ramstein. Subiectul acestor tancuri e mai degrabă politizat, sunt o piesă importantă, dar nu decisivă. Faa parte dintr-un ansamblu mai mare, cu artilerie de precizie, de comandă și control, de sprijin din spațiu, e un subiect ușor politizat. Germania a fost impecabilă din punct de vdere al sprijinului. Uitați-vă câți refugiați a luat. Are o politică pacifistă, să respectm că într-o democrație există și astfel de discuții. NATO e mai unit și mai puternic decât oricând.
Urmează o invazie rusă pe scară largă?
E clar că Rusia a mobilizat 200.000 de militari, nu vedem cum ar putea fi de o calitate mult superioară celor care sunt deja acolo. se mobilizează pentru a continua acest război. Că decizia va fi să aibă o contraofensivă, când, dacă, din ce direcție, avem elemente de a putea anticipa. Vedem Ucraina, vedem cum asimilează noile echipamente, cum sunt organizați. Toți aliații ne spun cât de repede învață ucrainenii. Se vede tipul de cultură militară, strategică, comandă și control. Suntem convinși că vor putea asimila echipamente moderne. Este evidentă diferența între echipamentele NATO și cele post soviectică de care dispune Rusia.
Vedem cum Rusia sapă tranșee în 2-3 linii de apărare în est și în sud. Se pregătesc pentru o eventuală contraofensivă ucraineană. E important la Ramstein și la următoarele întâlniri să continuăm să sprijinim Ucraina.
Cererea lui Putin privind Donbas până în martie și concentrarea de forțe însemană că așteaptă momentul propice?
Strategic, Rusia nu și-a schimbat obiectivul strategic de la început de a ține Ucraina în sfera ei de influență. Între voință și putință e distanță de stul de mare. Suntem sceptici la capacitatea Rusiei de a schimba dinamica pe terenul de luptă.
În clipa în care ești superputere nucleară, folosirea în exces a acestei retorici e contraproductivă. Nu cred că cineva se poate gândi că ne va intimida o astfel de retorică. E clar că acest tip de război prelungit, mă întorc la ce spune Stoltenberg și conducrea NATO, cu cât ajutăm mai mult Ucraina să își ajute țara și independența putem spera că și calculul strategia al Rusiei se poate modifica.
Despre propagandiștii ruși?
O retorică belicoasă și complet iresponsabilă, așa ceva nu se face, este o recunoaștere a faptului că pierd războiul. este o dovadă că războiul merge prost, că înceracă să ne stric eunitatea și morlaul poporului ucrainenam care sunt foarte extrme de hotărâți să își apere țara.
Cât de hotărât e NATO să apere Ucraina?
Cât va fi nevoie. Dacă ajutăm acum Ucraina, șansele ca pacea să vină mai rapid cresc. Nu amplificăm războiul ajutându-i pe ucraineni, arătăm că ucrainenii sunt deciși să reziste.
Decuplarea de Occident pe care Rusia a decis-o în tot ce înseamnă tehnologie, finanțe, transfer de competențe, învățarea reciprocă e un cost care nu poate fi azi cuantificat, dar conduce la un declin accelerat al Rusiei într-o țară care are dificultăți multiple. Au o anumită obsesie cu Ucraina, care e veche. Dar acest declin accelerat are un cost. Sunt oameni lucizi în Rusia, care stiu că la sfârșitul zilei, această aventură militaristă în Ucraina costă. NATO e extrem de vigilent, ajutând Ucraina avem o șansă ca războiul să se termine mai rapid.
[ad_2]
Citește mai mult..