Terapia prin mișcare, indicația specialistului ortoped în lupta împotriva inactivității

Sedentarismul este o problemă tot mai acută în zilele noastre, afectând mai ales tinerii din secolul XXI. Lipsa activității fizice pentru perioade îndelungate de timp poate duce la apariția unor afecțiuni metabolice, cardiovasculare sau psihice. Potrivit studiilor de specialitate, stilul de viață sedentar este unul dintre cei patru factori de risc pentru mortalitate, urmat de hipertensiune arterială, consumul de tutun și hiperglicemie. Aceasta conduce la degradarea sănătății organismului și favorizează apariția unor boli grave, precum cancerul, obezitatea sau afecțiuni cardiace.

Pe de altă parte, mișcarea reprezintă o mișcare a mușchilor corpului care implică consumul de energie și poate fi activități casnice, ocupaționale sau recreaționale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele între 19 și 64 de ani ar trebui să beneficieze de 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă.

Lipsa activității fizice reprezintă un factor important în apariția obezității și pentru a evalua gradul de obezitate, se ține cont de indicele de masă corporală (IMC) și circumferința abdominală. Clasificarea gradelor de obezitate este următoarea:

– Grad I obezitate – IMC între 30-34,9 kg/m2;
– Grad II obezitate – IMC între 35-39,9 kg/m2;
– Grad III obezitate – IMC 40 sau peste 40 kg/m2.

Sedentarismul are un impact negativ asupra organismului uman. Lipsa activității fizice încetinește metabolismul și circulația sângelui, sporind riscul apariției afecțiunilor metabolice. De asemenea, postura și aliniamentul corpului pot fi afectate, iar orele petrecute în poziții vicioase pot duce la atitudini vicioase și hipotonie musculară. Pe termen lung, sedentarismul poate conduce la afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiune arterială sau boli coronariene. De asemenea, este important de menționat că sedentarismul poate duce la instalarea depresiei.

Kinetoterapia reprezintă o modalitate eficientă de a combate sedentarismul și de a obține o dezvoltare armonioasă a corpului. Kinetoterapia utilizează exercițiile fizice ca metodă terapeutică și este adesea confundată cu masajul. Însă, kinetoterapia nu doare și nu trebuie confundată cu masajul. În plus, aceasta contribuie la îmbunătățirea mobilității și a tonusului muscular, precum și la reducerea durerii și inflamației. De asemenea, kinetoterapia ajută la îmbunătățirea reflexelor posturale, a dexterității și motricității fine, dar și la reglarea tensiunii arteriale.

După o activitate prelungită într-o poziție statică, cum ar fi ore petrecute la birou sau în ortostatism, kinetoterapia poate ajuta la atenuarea efectelor negative asupra corpului uman. Contracturile musculare paravertebrale pot fi supărătoare și se ameliorează prin intermediul kinetoterapiei, prin detensionare și stretching. De asemenea, fracturile sau entorsele survenite printr-o mișcare greșită necesită o perioadă de recuperare adecvată.

Clinica Masaya dispune de o echipă de fizioterapeuți și kinetoterapeuți instruiți cu profesionalism, care pot ajuta pacienții să-și îmbunătățească sănătatea și să-și redobândească mobilitatea corporală. Înainte de a efectua kinetoterapie, pacienții trebuie să fie consultați de medicul ortoped pentru a stabili un protocol adecvat de tratament și de recuperare.