Rețetă de baigli sârbesc cu nucă de post. Desertul cu care nu ai cum să dai greș în această perioadă

  • Rețetă de baigli sârbesc cu nucă de post
  • Desertul specific acestei perioade

La data de 18 martie 2024 a început postul Paștelui, care este unul dintre cele două mari posturi din an, dar și cel mai aspru dintre toate. Astfel, în următoarele 40 de zile credincioșii sunt nevoiți să consume doar alimente specifice acestei perioade.

Rețetă de baigli sârbesc cu nucă de post

Puțini au auzit de acest desert, însă Baigli, beigli sau bejgli cu nucă este un desert unguresc de cozonac pregătit cu umplutură de mac și de nuca.

De asemenea, această rețetă de dulce este un preparat delicios potrivit oricând că desert și în zile de sărbătoare alături de cozonacul nostru tradițional. Ține minte că Baigli se gătește destul de ușor dacă știi exact ce pași trebuie să urmezi.

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

  • 500 g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 200 g unt
  • 150 ml lapte
  • 70 g zahăr pudră
  • coajă de la o lămâie
  • 1 esență de vanilie
  • sare

Ingrediente pentru umplutură cu mac

  • 250 g mac
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahăr
  • 1 esență de vanilie
  • coajă de la o lămâie

Ingrediente pentru umplutură cu nucă

  • 250 g nucă
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahăr
  • 1 esență de vanilie
  • coajă de la o lămâie

Mod de preparare

Pentru a prepara această rețetă de baigli sârbesc cu nucă de post trebuie să ții minte că prima dată se începe cu pregătirea aluatului. Astfel, trebuie să te ocupi mai întâi de dizolvarea drojdiei, la care se adaugă peste ea puțin lapte călduț și amestecă.

Apoi, trebuie să iei un vas încăpător, în care adaugi făina, apoi untul tăiat cubulețe, păstrat la temperatura camerei. Trebuie să încorporezi făina, cu mâinile, pentru a face aluatul să fie cât mai nisipos. În continuare, peste acest amestec din care se va forma coca desertului se adaugă: drojdia, gălbenușurile de ou, zahărul, coaja de lămâie, esența și sarea.

În continuare, după ce ai amestecat toate ingredientele, adaugă treptat laptele și continuă așa până când obții o coca ce poate fi frământată mai departe pe masa de lucru, iar apoi lasă aluatul în folie alimentară la frigider pentru un timp de aproximativ 30 minute, timp în care te vei ocupa de umplutura de mac.

Așadar, într-o cratiță, pune laptele la încălzit și adaugă zahărul și stafidele. Aceste ingrediente se lasă la fiert până când zahărul se va topi, apoi se toarnă totul în recipientul în care ai macul. Tot acum se adaugă și esența și coaja de la lămâie.

Ne apropiem de final, astfel că pentru a face beigli cu nuca, procedezi la fel, doar că folosești nucă. Ei bine, acum e indicat să te întorci la aluatul, pe care trebuie să îl împărți în două bucăți egale.

După ce ai întins-o bine, peste ea se adaugă compoziția cu mac, se împrăștie peste tot și se nivelează, apoi marginile se îndoaie, iar apoi aluatul împreună cu amestecul de mac se rulează, iar când se ajunge la capăt se unge cu albuș de ou, pentru a nu se desface. Așadar, la fel procedezi și pentru a face baigli cu nucă.

Nu în ultimul rând, după acest proces, ambii cozonaci se așază într-o tavă cu hârtie de copt și se ung cu gălbenuș de ou și se lasă la frigider pentru circa 10 minute, pentru a se usca gălbenușul.

Apoi, se scot, se ung cu albuș și se dau din nou la frigider pentru încă 10 minute, apoi se înțeapă cu o scobitoare sau o frigăruie și se bagă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 40 de minute.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de covrigi de casă. Un preparat gustos de post



Source link