Escaladează tensiunile Rusia-SUA. Moscova îşi recheamă ambasadorul de la Washington pentru consultări



Rusia a anunţat miercuri că şi-a rechemat ambasadorul în SUA pentru consultări, dar a dat asigurări că vrea să evite degradarea ireversibilă a relaţiilor cu Washingtonul, aflate într-o stare dificilă de mai mulți ani, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe, ambasadorul Anatoli Antonov a fost rechemat la Moscova pentru consultări în scopul de a stabili ce trebuie făcut şi în ce direcţie să se meargă în privinţa relaţiilor cu SUA.

Anunțul rechemării vine după ce preşedintele american Joe Biden a spus că crede că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este un „ucigaş” şi a spus că şeful statului rus „va plăti” pentru implicarea Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2020 din SUA.

Declaraţiile au fost făcute de Biden în cadrul unui interviu acordat ABC News şi vin după publicarea în SUA a unui raport al serviciilor de informaţii americane conform căruia Putin s-ar fi aflat în spatele unei operaţiuni destinate influenţării voturilor în favoarea fostului preşedinte SUA Donald Trump, la alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Preşedintele Biden a declarat că a avut „o lungă discuţie” cu Putin în care i-a transmis liderului de la Moscova că „preţul pe care îl va plăti se va vedea curând”.

Întrebat, în cadrul interviului, dacă e de părere că Putin este un „criminal” („killer”), Joe Biden a răspuns: „Da, cred că este”.

Preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a reacționat imediat la declarațiile lui Biden

A-l califica pe preşedintele Vladimir Putin drept «ucigaş» şi a-l ameninţa că «va plăti» reprezintă un atac împotriva Rusiei”, a spus Viaceslav Volodin.

Este o isterie datorată neputinţei. Putin este preşedintele nostru şi un atac împotriva lui este un atac împotriva ţării noastre”, a scris Volodin, un apropiat al preşedintelui rus, pe contul său de Telegram.

Cu declaraţiile sale, Biden i-a insultat pe cetăţenii ţării noastre”, a adăugat Volodin.

Editor : Monica Bonea