Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi



Bulgaria a explulzat doi diplomaţi ruşi după descoperirea şi destructurarea unei reţele de spionaj a Rusiei în şi arestarea a şase persoane acuzate de spionaj în favoarea Moscovei, informează Agerpres.

„Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a declarat persona non grata doi diplomaţi ai ambasadei Rusiei la Sofia şi le-a dat termen 72 de ore pentru a părăsi ţara din cauza activităţilor incompatibile cu statutul lor diplomatic”, se arată într-un comunicat al MAE bulgar.

Procurorii bulgari au inculpat şase persoane, printre care foşti şi actuali ofiţeri din serviciul de informaţii militare, pentru spionaj în favoarea Rusiei.

MAE bulgar a precizat că a trimis o notă ambasadei Rusiei la Sofia pentru a o informa despre decizia sa, după ce a primit o scrisoare de la Parchet în care era informat că cei doi cetăţeni ruşi erau implicaţi în activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Procurorii bulgari susţin că presupusa reţea de spionaj transmitea informaţii clasificate despre Bulgaria, NATO şi Uniunea Europeană la ambasada Rusiei la Sofia.

Este un caz „fără precedent în istoria recentă a Bulgariei”, a spus procurorul general Ivan Gheşev. „Este de o mare importanţă pentru securitatea naţională şi a partenerilor noştri din UE şi NATO şi a Statelor Unite”, a adăugat el.

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut Rusiei să înceteze spionajul.

„Prietenia este prietenie, am demonstrat-o întotdeauna”, a spus Borisov.

Bulgaria a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice în timpul erei comuniste și păstrează legături culturale, istorice și economice strânse cu Rusia, care rămâne principalul partener energetic al țării.

Editor : M.L.



Citește mai mult..