Cele mai mari salarii din România. Unde se câștigă peste 10.000 de lei pe lună



Cei mai mulți români care câștigă peste 10.000 de lei brut lunar locuiesc în București, Cluj și Timiș și lucrează în domeniile IT, asistență spitalicească sau bancar.

Pe de altă parte, unu din trei români este plătit cu salariul minim pe economie, fie că are studii superioare sau nu.

Cele mai mari salarii sunt plătite în București. Aici sunt peste 127.000 de români care câștigă lunar peste 10.000 de lei brut. Salarii mari sunt câștigate și în județele Cluj și Timiș. Aici, potrivit datelor oficiale, peste 35.000 de angajați au astfel de salarii. Topul este completat de Ilfov și Iași. 

Regiunea geografică nu garantează un venit crescut. Așa se face că județe învecinate pot fi un reper atât pentru venituri mari, cât și pentru venituri mici. Acest lucru este influențat și de numărul angajaților. Județele Iași și Vaslui sunt cele mai bune exemple, dar nu singurele. În Iași sunt peste 7.000 de angajați care câștigă peste 10.000 de lei lunar, în timp ce în Vaslui sunt de 13 ori mai puțini români cu astfel de salarii. 

La finalul lunii februarie, aproape 237.000 de români câștigau lunar un salariu brut de 10.000 de lei, potrivit datelor Inspecției Muncii, obținute de Ziarul Financiar. Aceleași cifre mai arată că un astfel de salariu este regăsit în doar 4% din totalul contractelor de muncă înregistrate în România. 



Citește mai mult..