Tranzițiile între anotimpuri sunt mai dure, amplitudinea lor crește

[ad_1]

Meteorologii au emis marți dimineață informări meteo de vremea rea, cu ninsori și lapoviță, vânt și vreme deosebit de rece. Este perioada în care se rearanjează tipurile de circulație a aerului dinspre iarnă spre sezonul cald, apar tranziții mai bruște decât în alte anotimpuri, amplitudinea lor fiind pusă acum pe seama schimbărilor climatice, a explicat la Digi24 expertul climatolog Roxana Bojariu.

Ea a vorbit despre faptul că aceste fluctuații ale fenomenelor meteo sunt normale pentru primăvară, ca anotimp de tranziție,  pentru că se rearanjează tipurile de circulație a aerului dinspre iarnă spre sezonul cald.

„Apar tranziții mai bruște decât în alte anotimpuri. Aceste fluctuații sunt puse pe fondul schimbării climatice și amplitudinea lor crește.

În mod special, pe Oceanul Atlantic avem un blocaj de circulație care face ca aerul mai cald dinspre vest să fie oprit și avem acum circulația dinspre nord-est care ne aduce vremea această mai rece”, a spus Bojariu.

În acest sens, ea a amintit de situația din aprilie 2017, când a fost viscol puternic în Moldova, fenomen destul de rar pentru acea perioadă a anului.

„Primăvară e, prin natura ei, mult mai variabilă ca anotimp decât vara și iarnă. Și toamna e anotimp de tranziție. Și atunci se face circulația de la sezonul cald la rece, și atunci ai tipuri de circulație de la sezon cald la rece. E încă o stare de amestec până se stabilizează centrii de acțiune care influențează vremea în emisfera nordică.

Până se aranjează curenții de aer mai durează câteva zile. Săptămâna viitoare vremea va fi mai caldă, încălzirea începe din week-endul acesta, dar trebuie să urmărim toate actualizările tocmai pentru că primăvară e atât de dinamică și pot apărea schimbări în ce se întâmplă în emisfera nordică foarte rapid. Va veni și vremea mai caldă din weekend, dar e bine să urmărim actualizările care ne dau informații despre fenomenele extreme care pot fi actualizate și localizate cu intensitate mai înainte”, a explicat Roxana Bojariu.

Editor : Georgiana Marina

[ad_2]

Citește mai mult..