Buna Vestire sarbatorita azi de credinciosii din toata lumea. Ce semnificare are si ce obiceiuri sunt legate de aceasta zi

[ad_1]

Buna Vestire este prima sărbătoare a Maicii Domnului prăznuită de creștini, miercuri, pe 25 martie.


In articol:


Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioadă Postului Mare, în această zi Biserică acordă dezlegare la peşte, creștinilor.  

Iată ce tradiţii şi obiceiuri există în popor cu privire la această zi!


Ce semnificar are Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie?

Această sărbătoare, denumită popular şi Blagoviştenie, are o semnificație reprezentată de ziua în care Arhanghelul Gavriil îi dă Fecioarei vestea că va avea un prunc: pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Nu doar biserica ortodoxa, ci si cea catolica sustine faptul ca Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care difera este locatia exacta in care aceasta minune s-a intamplat, potrivit calendarulortodox.ro. 

Crestinii de credinta catolica spun ca Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, însă crestinii ortodocsi considera ca totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxa Greceasca a Bunei Vestiri.

Buna Vestire oferita Fecioarei Maria reprezinta „plinirea timpului”, adică implinirea fagaduintelor si pregatirilor sosirii Domnului Iisus Hristos. Fecioara Maria este chemata sa-l zamisleasca pe Iisus, iar aceasta a incuviintat si a devenit Nascatoare de Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

În cazul în care vrei să afli câţi ani mai ai de aşteptat până te căsătorești, întreabă cucul în această zi. Dacă acesta tace, înseamnă că o să te măriţi anul acesta, iar dacă cucul începe însă să îşi cânte numele, trebuie să numeri fiecare cântat al acestuia, deoarece este echivalent cu anii care vor trece până te măriţi.

Buna Vestire sarbatorita azi de credinciosii din toata lumea. Ce semnificare are si ce obiceiuri sunt legate de aceasta zi

Citeste si: Postul Paștelui. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Postul cel Mare

De

asemenea, craca pe care a cantat cucul de Buna Vestire, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Tradiția spune că cel se va trezi primul în dimineaţa de Blagoviştenie, trebuie să pună tămâie pe jar şi să ocolească apoi casa de trei ori, răspândind fumul de la tămâie în toată bătătura, neuitând de grajduri şi de pomi.

Un alt obicei din moși strămoși este stropirea pomilor cu ţuică, însă după ce erau ameninţati ritualic cu toporul.

Astfel, ţăranii se asigură că vor avea pomi roditori în vara ce urmează.

În această zi de sărbătoare, omenii de la sat obişnuiesc să pună pâine şi sare pe pragul uşii de la intrarea în casă, pentru a hrăni îngerii. De asemenea, de Buna Vestire se face un foc mare în curte pentru a încălzi îngerii.

Buna Vestire sarbatorita azi de credinciosii din toata lumea. Ce semnificare are si ce obiceiuri sunt legate de aceasta zi

Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi, in caz contrar vei fi somnoros de-a lungul intregului an.

Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, pentru că se consideră ca ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.

Fiind dezlegare la pește în această zi, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăliga în apă, pentru că mor peștii. Totodată, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrană îngerilor.

Citeste si: Rugăciune pentru copii. Ce rugăciuni să spui pentru sănătatea și binecuvântarea copiilor

 

[ad_2]

Citește mai mult..