Cum poți să obții adeverința electronică verde care atestă vaccinarea COVID-19?


Află cum poți intra în posesia adeverinței electronice verde care îți va facilita libera circulație în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a propus crearea acestui act pentru toți cetățenii UE care s-au vaccinat.


In articol:


Adeverința electronică verde care atestă vaccinarea coronavirus este un act important în zilele noastre. Comisia Europeană a venit cu această idee pentru ca toți cetățenii să poată călători liber, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

„Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.” au transmis oficialii.

Citeste si: Legea vaccinarii mai asteapta: Guvernul a trimis-o in parlament

Adeverințele ce urmează să fie în buzunarul persoanelor vaccinate împotriva
Sars-Cov-2 vor fi controlate în întreaga UE. „Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde”, a precizat Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19.

Elementele-cheie ale regulamentului propus de Comisia Europeană

Comisia Europeană a transmis care sunt elementele esențiale ale regulamentului.

„Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE!

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Citeste si: Arafat a vorbit despre adeverința de vaccinare cu semnătură eletronică. Ce a transmis secretarul de stat

Adeverința electronică verde de vaccinare.[Sursa foto: CNCAV]

Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate
semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză”.

Citeste si: Ce este adeverința de vaccinare anti-COVID

Oficialii au transmis că oamenii care nu se vor vaccina nu sunt discriminați

„Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri”, au declarat oficialii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Covid-19.

Ce conține adeverința electronică verde

Singura modalitate de a obține adeverința electronică verde este să te vaccinezi. Acest act va conține un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței.

Datele vor fi verificate pentru a confirma autenticitatea și valabilitatea adeverințelor. Conform autorităților, noile adeverințe verzi sunt valabile în toate țările din UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

Citeste si: Anunț important despre pașaportul COVID. Când va fi gata și ce date va conține?

„Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare”, mai arată sursa citată.

CNCAV arată că acest certificat s-a născut din nevoia de uniformizare a documentelor ficărui stat membru UE.Citește mai mult..