Primăriile vor avea posibilitatea să îngrijească străzile din noile zone rezidențiale

[ad_1]

UDMR a depus la Parlament un nou proiect de lege prin care administrațiile locale vor avea posibilitatea de a întreține străzile care traversează terenurile private, cum ar fi noile zone rezidențiale.

Proiectul UDMR ar oferi autorităților locale posibilitatea de a întreține acele străzi din zonele rezidențiale, care se află în proprietate privată, dar sunt deschise circulației publice.

„Vrem să oferim autorităților locale posibilitatea de a efectua lucrări de întreținere în zonele rezidențiale nou construite, pe străzile care sunt deschise circulației publice dar care se află în proprietate privată. Numeroase orașe, dar și localitățile din zona metropolitană se află azi în situația în care străzile din zonele rezidențiale nou construite trec peste terenuri care sunt proprietate privată, iar astfel autoritatea locală nu are nicio opțiune legală pentru a le întreține pe acestea. Din diverse motive proprietarii zonelor nu au transferat aceste străzi în sarcina primăriilor, astfel că acestea nu pot efectua nicio lucrare de întreținere pe aceste străzi, deși pe traseu se circulă, în multe cazuri existând chiar și transport public”, a declarat Csoma Botond, inițiatorul legii și liderul grupului UDMR din Camera Deputaților.

Deputatul de Cluj a atras atenția și asupra faptului, că proiectul de lege nu îngrădește dreptul la proprietate privată, însă oferă o posibilitate legală pentru autorități, ca în situațiile în care există voință să se efectueze aceste lucrări de mentenanță, deoarece momentan doar în cazul unei exproprieri sau donații se pot efectua lucrări de întreținere.

Mai mult, proiectul de lege spune, de asemenea, ca în cazul în care Planul Urbanistic Zonal prevede că o anumită stradă care trece prin teren privat, proprietarii de terenuri să poată obține autorizație de construcție numai dacă porțiunea de teren corespunzător străzii este dezmembrat față de restul imobilului, facilitându-se astfel efectuarea lucrărilor de utilitate publică în viitor.

Editor : G.C.

[ad_2]

Citește mai mult..