Cel mai timpuriu vârf al sezonului florilor de cireş. Înregistrările se fac din anul 812 e.n.

[ad_1]

Sezonul florilor de cireş, considerat în Japonia un semn tradiţional care anunță sosirea primăverii, a atins momentul său de vârf în 2021 la cea mai timpurie dată calendaristică din istoria înregistrărilor de acest tip, care au început să fie realizate în urmă cu peste 1.200 de ani, în anul 812 e.n., potrivit unui studiu nipon, relatează BBC, potrivit Agerpres.

Sezonul florilor de cireş din oraşul Kyoto a atins perioada sa de vârf în data de 26 martie, conform datelor colectate de Universitatea din Osaka.

Precedentul record fusese stabilit în anul 1409, când sezonul florilor de cireş a atins perioada de vârf în data de 27 martie.

Înregistrările din Kyoto legate de acest fenomen datează din anul 812 e.n. şi apar în documente şi jurnale de la curtea imperială.

Înflorirea tot mai timpurie a cireşilor în ultimele decenii reprezintă, cel mai probabil, un rezultat al modificărilor climatice, afirmă oamenii de ştiinţă.

Festivalul florilor de cireș

Oraşul Kyoto a beneficiat de o primăvară neobişnuit de caldă în acest an.

Florile de cireş, denumite „sakura” în limba japoneză, durează doar câteva zile, însă deschiderea lor este deosebit de importantă în Japonia atât din punct de vedere economic, cât şi cultural. Cu această ocazie, prietenii şi membrii familiilor se reunesc, iar reţeaua de socializare Instagram este pur şi simplu inundată de fotografii care arată cireşi înfloriţi.

Datele despre sezonul florilor de cireş sunt deosebit de valoroase în Japonia, întrucât au o vechime foarte mare.

„În Kyoto, înregistrările legate de celebrările organizate în cadrul festivalurilor dedicate florilor de cireş datează din secolul al IX-lea, reconstruiesc trecutul climei şi demonstrează creşterea locală a temperaturii, asociată cu încălzirea globală şi cu urbanizarea”, se afirmă într-un studiu publicat anterior în revista ştiinţifică Biological Conservation.

Yasuyuki Aono, cercetător la Universitatea Prefecturii Osaka, a analizat înregistrările şi a descoperit că acestea datează încă din anul 812 e.n.

„Am căutat şi colectat date fenomenale despre perioada de maximă înflorire a cireşilor (Prunus jamasakura) din multe jurnale şi cronici scrise de împăraţi, aristocraţi, guvernatori şi călugări din Kyoto de-a lungul istoriei”, a explicat cercetătorul japonez.

Cireșii înfloresc din ce în ce mai devreme

Fenologia este o ramură a biologiei care studiază influenţa factorilor meteorologici asupra dezvoltării plantelor şi a unor fenomene biologice.

Începând din jurul anului 1800, datele sugerează că perioada de maximă înflorire a cireşilor din Kyoto s-a mutat de la jumătatea lunii aprilie spre începutul lunii aprilie.

Evoluţia sezonului florilor de cireş este monitorizată cu atenţie, iar Agenţia Meteorologică a Japoniei emite prognoze despre apariţia primelor flori şi despre perioada de maximă înflorire din fiecare sezon.

În acest an, sezonul florilor de cireş a început în Japonia în oraşul Hiroshima pe 11 martie, cu opt zile mai devreme decât precedentul record în domeniu, care fusese stabilit în 2004, potrivit site-ului de ştiri Japan Forward.

Editor : Bogdan Pacurar

[ad_2]

Citește mai mult..