Polonia, reclamată la CJUE de Comisia Europeană din cauza problemelor din justiţie. Cere măsuri interimare până la decizia definitivăComisia Europeană a anunţat, miercuri, că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu problemele din Polonia privind independenţa justiţiei, cerând inclusiv măsuri interimare împotriva Varşoviei până la emiterea unei decizii definitive, potrivit Mediafax.

„Comisia Europeană a decis reclamarea Poloniei la Curtea de Justiţie a UE din cauza legii privind sistemul judiciar din 20 decembrie 2019, care a intrat în vigoare pe 14 februarie 2020. De asemenea, Comisia Europeană cere Curţii de Justiţie a UE măsuri interimare până la ajungerea la o decizie definitivă în acest caz, anunţă instituţia, într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

„Comisia Europeană consideră că legea din Polonia privind independenţa justiţiei subminează independenţa judecătorilor şi este incompatibilă cu sursa primară a reglementărilor UE. În plus, legea împiedică instanţele judiciare, inclusiv prin recurgerea la proceduri disciplinare, să aplice direct anumite prevederi ale legislaţiei UE în sensul protejării independenţei justiţiei şi să transmită referinţe privind decizii preliminare în aceste chestiuni Curţii de Justiţie, argumentează Comisia Europeană.

Comisia Europeană consideră că Polonia încalcă reglementările UE

„Comisia Europeană consideră că Polonia încalcă reglementările UE prin permiterea ca o Cameră disciplinară a Curţii Supreme, a cărei independenţă nu este garantată, să ia decizii care au impact direct asupra judecătorilor şi a modului în care îşi desfăşoară activităţile, subliniază Executivul UE.

„Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu un recurs împotriva Poloniei. Este vorba de o etapă crucială în cadrul procedurii de sancţionare referitoare la legea poloneză privind puterea judiciară, intrată în vigoare în februarie 2020. Ţin să reamintesc că această procedură de sancţionare a fost iniţiată de Comisia Europeană în aprilie 2020. (…) Noi considerăm că legea privind puterea judiciară este incompatibilă cu un anumit număr de dispoziţii fundamentale ale Tratatelor UE, afirmă Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie.

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..