Rețete de post cu cartofi. Cum să prepari cei mai gustoși cartofi în timpul postului cel Mare

[ad_1]

Creștinii din România au intrat în Postul Paștelui, postul ținut și de Mântuitorul Iisus Hristos pentru 40 de zile. Află care sunt cele mai gustoase rețete de post cu cartofi. Nu necesită mult timp.


In articol:


Enoriașii au intrat în Postul Paștelui. În această perioadă oamenii se abțin de la anumite alimente, de la gândurile rele, dar și de la plăcerile trupești.

Învață cum să prepari cei mai gustoși cartofi în timpul postului cel Mare.

Tocăniță de cartofi

Pentru o tocăniță simplă de post cu cartofi (4 porții) ai nevoie de:

1 kg. de cartofi (cântăriți gata curățați de coajă), tăiați în cuburi egale, recomand cartofii cu coaja rozalie, care nu sunt atât de sfărâmicioși
100 de grame de ceapă tocată fin
2 linguri de ulei
1 cățel de usturoi zdrobit
1 linguriță paprika dulce, aromată
1
legătură de pătrunjel verde, tocat fin

sare și piper
opțional: 1 frunză de dafin
opțional: un ardei gras sau 1 lingură de pastă de ardei
opțional: 1/2 lingură de pastă de roșii.

Punem pe foc o cratiță de 1,1/2 – 2 litri. Adăugăm imediat uleiul și ceapa tocată fin, usturoiul zdrobit și ardeiul gras tocat în cubulețe.

Dacă nu vă place ardeiul, puteți renunța ușor la el. Ceapa o presărăm de la început alături de un praf de sare și le lăsăm la foc mediu-mic. Așa se înmoaie fără să se rumenească.

După ce se înmoaie ceapa punem paprika dulce. Apoi, punem și o poastă de ardei, opțional. Amestecăm paprika în ceapa călită și adaugăm 1/2 de litru de apă fierbinte, pentru că paprika se caramelizează ușor și își schimbă atât culoarea cât și aroma.

Apoi, adăugăm cuburile de cartofi. Aceste cuburi trebuie să fie aproximativ egale ca să se facă în același timp. Dacă este nevoie, completăm cu apă fierbinte, punem atât cât este nevoie ca să fie acoperiți cartofii. Vom pune o foaie de dafin, dacă dorim, și sare după gust.

Citeste si: Cum se face coca pentru mucenici: Greşeala pe care trebuie să o eviţi

După 16-17 minute de fiert, scoatem 2 linguri de cartofi fierți din zeamă.

Apoi, zdrobim cu furculița și adaugăm pasta de roșii. Diluăm amestecul de cartofi zdrobiți și pastă de roșii cu puțină zeamă fierbinte.

Vom amesteca bine și turnăm pasta în cratița cu tocăniță de cartofi, amestecând bine după aceea. După 2-3 clocote mâncarea se va îngroșa frumos, fără să fie nevoie să adăugați făină sau alt amidon față de cel conținut în mod natural de cartofi.

Punem sare și piper după gust.

La final, oprim focul și presărăm pătrunjel tocat fin. Mâncarea se servește caldă alături de o salată verde.

Cartofi copți

Rețeta de cartofi copți poate fi făcută la cuptor sau la grătar. Sunt o rețetă inedită pe timp de post. Pentru asta avem nevoie de 1 kg de cartofi noi sau vechi; sare; usturoi granulat; 2 linguri de ulei.

Vom spăla cartofii în mai multe ape reci, apoi îi scurgem într-o strecurătoare. Îi vom muta într-o cutie și vom presăra sare grunjoasă. Nu uitați să adăugați și usturoiul granulat.

Citeste si: Care sunt zilele cu dezlegare la peste in Postul Pastelui 2021

Rețete delicioase cu cartofi.[Sursa foto: PixaBay]

Punem cartofii într-o pungă rezistentă și punem și ulei peste ei. Este momentul în care puteți să adăugați și alte ierburi aromatice uscate sau proaspete, ca de exemplu busuoic, rozmarin, cimbru, busuioc, oregano.

Închidem punga și o scuturăm bine, apoi îi lăsăm 30 de minute în ea. Vom rupe folii de aluminiu în bucăți de 15 x 15 cm și învelim fiecare cartof cu câte un petec. Putem pune și folie de copt deasupra folii de aluminiu, dacă dorim. Vom închide bine fiecare pachețel ca să fie etanș, iar catofii să se coacă în abur.

Citeste si: Cum se prepară lichiorul de mentă

Dacă dorim să punem cartofii la cuptor, acesta trebuie foarte bine încins, în jur de 220 de grade. Așezăm cartofii pe tavă și îi lăsăm o oră la cuptor. Dacă îi facem la grătar, atunci încingem bine grillul electric la mediu și așezăm cartofii acolo.

După o oră verificăm dacă sunt moi. Apăsăm cu degetul și vedem dacă sunt făcuți. Dacă urmați acești pași, cartofii vor fi rumeni, copți și aromați. Puteți să îi presărați, la final, cu puțină verdeață.

Salată de cartofi

Salată de cartofi de post cu dressing fin și acrișor de muștar este ideală pentru această perioadă. Pentru această rețetă aveți nevoie de: 1 kg de cartofi fierti in coaja
4 cepe verzi
sau 2 cepe rosii, rondele
1 castravete proaspata, feliat
2 felii de ardei rosu si galben (optional)
cateva rondele de praz (optional)
Dressing de mustar:
1 borcan de 400 ml cu capac cu filet
3 lingurite de mustar bun (Dijon sau ce va place)
zeama de la ½ de lamaie
100 ml ulei de masline (sau de floarea soarelui)
sare, piper negru proaspat macinat.

Decojim cartofii fierți când sunt reci, apoi tăiem roșiile cherry în sferturi sau jumătăți. Feliem castravetele și tăiem fâșii de ardei galben și roșu. Vom tăia rondele ceapa verde și prazul.

Apoi le vom pune pe toate într-un castron și le amestecăm ușor fără să zdrobim cartofii.

Citeste si: Dovlecei la cuptor cu sos de brânză şi ceapă verde!

Ca să facem dressingul, vom pune într-un borcan curat de 400 de ml muștarul, zeama de lămâie și uleiul de măsline. Punem capacul și scuturăm borcanul până se va face o emulsie. Punem sare și piper și amestecăm din nou.

Putem să punem dressingul direct în castron peste salată sau l putem servi în sosieră ca să punem moderat. Poftă bună!

Salată orientală

Pentru o salată orientală avem nevoie de: 1 kg. cartofi (preferabil din cei ceruiți)
2 cepe roșii, mărime medie
200 gr. măsline
200 gr. murături – preferabil gogoșari sau castraveți murați
opțional, 2 ouă fierte tari (caz în care salata nu va mai fi de post)
1 lingură capere scurse de apă (opțional)
5 – 6 linguri ulei
1 lingură oțet sau zeamă de lămâie
1 legătura verdeață – eu am folosit mărar tocat mărunt
sare
piper negru, proaspăt măcinat.

Vom spăla bine cartofii cu tot cu coajă și îi punem la fiert întregi, într-o oală. Îi vom fierbe circa 20 de minute. Încercăm cu o furculiță să înțepăm un cartof ca să vedem dacă s-au fiert. Scurgem cartofii de apă și îi lăsăm să se răcească.

Cât timp fierb cartofii, vom curăța ceapa și o tăiem solzișori. Apoi o vom pune în castronul în care vom fac salata și adăugăm sare. O lăsăm acolo cu sarea ca să se înmoaie. Ne apucăm să tăiem murăturile și să tăiem mărunt verdeața.

Când se răcesc, decojim ușor cartofii. Cu un cuțit de legume vom răzui eventualele imperfecțiuni, ca de exemplu petele negre. Apoi vom tăia cartofii în sferturi pe lungime.

Vom pune cartofii tăiați în castron peste ceapă. Într-o sticlă sau într-un borcan omogenizăm prin agitare uleiul cu oțetul sau cu zeama de lămâie. Vom turna acest dressing peste cartofi. Adăugăm și condimente după gust, mai exact sare și piper.

Cu o lingură de lemn amestecăm cartofii și ceapa, cu grijă să nu îi zdrobim. Acum este momentul în care vom adăuga și restul ingredientelor. Punem castraveți murați tăiați în felii subțiri, o jumătate de gogoșar crud feliat. Vom adăuga și măsline și o lingură de oțet. Amestecăm cu grijă.

Lăsăm salata orientală un sfert de oră pentru a i se așeza aroma și gustul, apoi o servim.

Citeste si: Rețeta simplă pentru prăjitura „Baba neagră”. Ingredientul special pe care îl foloșete Anna Lesko

Piure de cartofi de post

Una dintre cele mai simple rețete de post este piureul. Pentru această rețetă aveți nevoie de: 500-800 g. cartofi; 1 ceașcă ulei (150 ml.); sare după gust.

Vom curăța cartofii și îi vom tăia cubulețe, apoi îi punem la fiert în apă cu sare. Focul trebuie să fie potrivit. Se spumează dacă e necesar. Când sunt gata, cartofii trebuie să fie moi.Îi vom scurge de apă și îi mixăm prin adăugarea uleiului, puțin câte puțin. Vom face ca la maioneză. Dacă mai este necesar îi mai sărăm puțin.

Apoi îi vom servi. La final, vom adăuga 1-2 linguri de zeamă de lămâie și 2-3 căței de usturoi în compoziție, dacă doriți.

[ad_2]

Citește mai mult..