Medicul Valeriu Gheorghiță: ”Numărul cazurilor de tromboză din anul 2019 și cu cel din 2020 este neschimbat”
[ad_1]
Deși unele țări au decis să administreze serul Astra Zeneca doar persoanelor peste 60 de ani, din cauza manifestării unor tromboze observate la unii pacienți tineri, autoritățile din România nu vor schimba planul de vaccinare cu acest ser.
In articol:
Astfel, schema de vaccinare cu serul AstraZeneca a populației din România se va schimba doar în clipa în care vor apărea niște date științifice și la recomandarea autorităților europene.
Numărul de tromboze nu s-a schimbat de când a început vaccinarea
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat joi seara în cadrul unei emisiuni TV, faptul că în România nu au fost observate, statistic vorbind, mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.
Citeste si: Țara în care aproape o treime din pacienții COVID spitalizați au fost internați din nou după câteva luni
„M-am uitat chiar la datele din România, din
2019, 2020 şi chiar şi în primele luni ale anului 2021 şi avem o incidenţă cumulată a acestor cazuri de tromboză de sinus venos cerebral de circa 5-6 la un milion de locuitori pe an. Ele sunt neschimbate, nici în 2019 nu diferă faţă de 2020 şi nici faţă de primele două luni ale anului 2021. Sigur că ne-am uitat doar la cazurile internate, cazurile care au fost spitalizate şi aici s-ar putea să fie, într-adevăr, o subestimare a incidenţei reale, e posibil să fie mai multe.
Aceasta este populaţia care mai frecvent face aceste evenimente. Chiar şi în România, ne-am uitat, sunt mai frecvente cazurile la persoanele sub 55 de ani, comparativ cu persoanele peste 55 de ani”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță mai susține și faptul că, în prezent, nu există date științifice validate care să confirme o legătură de cauzalitate între tromboze și vaccinul AstraZeneca, astfel că acesta este considerat sigur și de aceea nu se ia în calcul o modificare a schemei de vaccinare.
”Nu avem date științifice care să confirme o legătură de cauzalitate”
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a precizat că nu există date științifice la acest moment care pot confirma o legătură între vaccinul de la AstraZeneca și cazurile de tromboză descoperite recent la persoanele tinere. Totodată, acesta a mai spus și că nu s-au identificat factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea efectelor adverse, tromboembolice.
Citeste si: Au fost descoperite alte 30 de cazuri de coagulare a sângelui din cauza vaccinului AstraZeneca
„Nu avem nişte date ştiinţifice în momentul de față, validate de către experti ai agenţiei de reglementare europene, care să confirme în primul rând o legătură de cauzalitate. În al doilea rând, nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice.
Se pare că nu ţine nici de sex, nici de vârstă, nici de alți factori individuali de risc, practic nu s-a putut creiona un profil de risc. Însă avem nişte informaţii foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populaţia generală, ştim că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35 până la 45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminin, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 între aceste evenimente”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Sursa: Digi24
[ad_2]
Citește mai mult..