Paște 2021. Cum s-au desfășurat în pandemie slujbele de Înviere în bisericile romano-catolice

[ad_1]

Peste un milion și jumătate de credincioși catolici și reformați din România sărbătoresc Paștele. Au fost ceremonii aparte dat fiind contextul pandemiei. Este al doilea Paște în pandemie, dar spre deosebire de anul trecut, acum oamenii au putut veni acum la biserică, chiar dacă în număr limitat și cu anumite schimbări față de alți ani. Pentru ei au fost ridicate restricțiile de circulație până la ora 2:00.

Președintele Klaus Iohannis a participat la slujba de Înviere alături de soția sa, Carmen Iohannis, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu. Șeful statului a transmis și un mesaj credincioșilor: „Tuturor creștinilor care serbează Învierea Domnului le doresc sărbători binecuvântate. Hristos a Înviat (șeful statului a făcut urarea și în maghiară și germană). La mulți ani!”.

La Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, credincioșii veniseră, în ciuda ploii, cu o oră înainte de oficierea slujbei, care a început cu o oră înainte de miezul nopții.

Slujba de Paști s-a desfășurat cu respectarea distanței și a normalor sanitare la bazilica romano-catolică din Oradea. Ea a fost oficiată de episcopul romano-catolic de Oradea, cel care le-a adus lumină enoriașilor.

La Iași, peste 600 de credincioși au participat la Slujba de Înviere. Cei care nu au mai putut intra înăuntru din cauza restricțiilor au ascultat slujba de afară. Chiar dacă vremea nu a fost foarte bună, oamenii au stat și s-au rugat în aer liber. Unii credincioși aflați în biserică au ieșit mai devreme, pentru a le permite și celor de afară să intre.

Paștele la Vatican

La Vatican, Papa Francisc a oficiat slujba de Înviere în bazilica Sfântul Petru. Devansată din cauza restricțiilor, liturghia s-a desfășurat cu prezența unui număr mic de oameni, o diferenţă uriaşă faţă de anii trecuți, când bazilica era plină de credincioşi.

Peste două miliarde de romano-catolici, unitarieni, reformați și evanghelici din întreaga lume sărbătoresc Învierea Mântuitorului și cu toţii rostesc tradiţionalul „Hristos a înviat!” la miezul nopții. Este al doilea Paște consecutiv în pandemie, unul petrecut în condiții mai puțin austere decât primul, deși al treilea val al infectărilor a pus la grea încercare întreaga Europă.  

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, milioane de oameni marchează sărbătorile pascale cu diverse restricţii,  situaţie cu care se confruntă multe dintre statele europene cu număr important de credincioși. Un exemplu este Italia, unde a fost instituită carantina pe tot teritoriul țării. Deplasările non-esențiale sunt interzise, dar oamenilor li se permite să ia o masă de Paște în casele lor împreună cu alte două persoane dintr-o altă gospodărie. Bisericile sunt deschise, dar credincioșilor li s-a spus să participe la slujbe în propriile lor regiuni.

Restricţiile şi-au pus amprenta şi asupra ceremoniilor de vineri seară, când Papa Francisc a asistat la procesiunea Drumul Crucii, la care au fost admiși doar câţiva credincioşi. În mod normal, Drumul Crucii era parcurs la Colosseum, dar pentru că aceste timpuri nu sunt deloc obișnuite, ceremoniile au fost mutate în Piața Sfântul Petru. Și tot din cauza acestor vremuri, Suveranul Pontif a renunțat și la tradiția spălării picioarelor mai multor deținuți.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..