Nu va fi un pașaport formal, va fi o dovadă că persoana nu e un pericol

[ad_1]

Vicepremierul Dan Barna spune că în România se va folosi pașaportul de vaccinare, dar că acesta nu va fi un pașaport formal ci va reprezenta doar o dovadă că persoana care îl deține „este sigură din punctul de vedere al riscului de a purta în mod activ boala”. Barna a mai precizat că România va merge pe decizia unică stabilită în Uniunea Europeană în ce privește acest pașaport de vaccinare.

Cosmin Prelipceanu: În România se va face pașaport de vaccinare sau nu?

Dan Barna: Conform poziției premierului, domnia sa a comunicat că nu consideră un pașaport de vaccinare ca fiind util în perioada următoare, dar lucrurile sunt mai complicate decât un pașaport în sensul de un ceva, un document, pentru că la nivelul întregii Europe, și în România primim o hârtie când ne vaccinăm, care poate fi privită fix ca un pașaport de vaccinare, e o dovadă a vaccinării. Chestiunea nu e dacă ai sau nu ai un anumit document. Chestiunea e cum poți să dovedești sau cum vom dovedi că nu mai suntem un pericol pentru comunitate.

Aici sunt mai multe variante și aici sunt mai multe variante – fie varianta numită pașaport de vaccinare, adică un document sau un cod QR pe telefon, de exemplu, prin care se confirmă că ai primit o doză în data de, sau două doze, fie ai un test negativ dacă e vorba de o perioadă foarte scurtă, fie vorbim de situația în care ai trecut prin boală și ai un nivel de anticorpi ridicat care echivalează cu efectul unui vaccin.

Aceste lucruri, pe măsură ce campania va progresa, vor deveni în mod firesc necesare și utile (…) Problema apare dacă statul dă o decizie și spune „cine n-are pașaport nu mai poate să meargă la grădiniță, școală, restaurant sau altundeva”. Atunci ar fi o problemă pentru că ar fi România vaccinaților cu România nevaccinaților. Aceasta este poziția premierului, și e o poziție corectă, nu poți să faci o astfel de separare.

(…) Dacă în toată Europa se va ajunge la un astfel de pașaport, dacă fi asumată la nivelul țărilor europene, eu sunt foarte convins că și România va merge în direcția aceea nu datorită chestiunii de decizie politică, ci chestiunii foarte practice – vrei să călătorești? Poți să stai în carantină sau poți să ai această dovadă, stai câteva ore în aeroport și mergi mai departe.

Cosmin Prelipceanu: Din ce spuneți dumneavoastră, din ce spune premierul, înțeleg așa: că acest pașaport de vaccinare e posibil să fie folosit la călătoriile internaționale. Că în România el nu va fi folosit decât în măsură în care hotelul, restaurantul ș.a.m.d. îmi vor cere să dovedesc câte ceva, și atunci mă duc cu hârtiile mele, nu cu pașaportul de vaccinare.

Dan Barna: Categoric. Trebuie să poți să dovedești într-un fel. Nu o să fie un pașaport formal, adică să te duci la serviciul de pașapoarte sau la spital să primești pașaportul. Asta nu o să se întâmple în România. Însă, capacitatea de a putea dovedi că ești o persoană sigură din punct de vedere al riscului de a purta în mod activ boala este un lucru care se va întâmpla firesc. Dincolo de ce reglementări facem. Noi trebuie doar să creăm un cadru de opțiuni pe care cetățenii să le poată utiliza.

Cosmin Prelipceanu: Instituțiile din România vor face tot ce trebuie să facă în așa fel încât atunci când în Uniunea Europeană va începe să fie folosit acest pașaport, să le avem și noi pe ale noastre?

Dan Barna: Fără îndoială, da. Eu de asta spun că putem merge pe alternativele pe care le avem deja – adeverința de vaccinare sau de anticorpi, dar România nu este o insulă în mijlocul oceanului. România este un stat european în Uniunea Europeană. În măsura în care se va coagula o bază de date comună, vom merge spre această soluție unică pentru că este mult mai practică și mai comodă, despre asta e vorba.

Este un demers pe care îl discutăm în mod activ în guvern, despre capacitatea de a ne adapta în rând cu Europa. Deci, vom fi în rândul lumii, ca să închei această poveste.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..