„A fost cea mai dureroasă provocare pentru mine”

[ad_1]

Regele Abdullah al Iordaniei a vorbit despre „șocul, durerea și furia” pe care le-a simțit atunci când a aflat despre un presupus complot de destabilizare a regatului. Este prima sa declarație pe această temă, la câteva zile după ce fratele său vitreg, Hamzah, acuzat inițial că ar fi participat la acest complot, a jurat credință regelui, relatează BBC.

„Provocarea acestor ultime zile nu a fost cea mai periculoasă pentru stabilitatea țării, dar a fost cea mai dureroasă pentru mine”, a spus el, potrivit televiziunii de stat.

Regele Abdullah a încercat să-i liniștească pe iordanieni că acum criza s-a încheiat.

„Părțile aflate în spatele complotului au venit din interiorul casei noastre și din afara acesteia. Complotul a fost descoperit chiar de la început”, a spus el.

Fostul prinț moștenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, a fost plasat săptămâna trecută în arest la domiciliu, acuzat că ar fi participat la un complot pentru detronarea monarhului, cu posibile legături externe. Într-un mesaj video pe care avocatul său l-a transmis BBC, prințul susținea însă că nu a participat la niciun complot, dar i-a acuzat pe liderii țării de corupție, incompetență și hărțuire.

Plasarea sa în arest la domiciliu a intervenit concomitent cu o serie de arestări ale unor persoane cu rang înalt care ar fi pus la cale un complot. BBC notează că astfel de arestări la nivel înalt sunt rare în Iordania, un aliat-cheie în Orientul Mijlociu al Statelor Unite.

Totul se pare că s-a petrecut după ce prințul ar fi fost în vizită la anumiți lideri tribali pentru a obține sprijinul lor. Hamzah a negat însă în mod repetat orice acuzații de complot.

Apoi, la începutul acestei săptămâni, un comunicat al palatului regal arăta că Hamzah a promis „loialitate” față de regele Abdullah și că nu mai este în arest la domiciliu.

„Voi rămâne credincios moştenirii strămoşilor mei, Majestăţii Sale regele Abdullah al II-lea, precum şi prinţului său moştenitor şi mă voi pune la dispoziţie pentru a-i ajuta şi a-i susţine”, potrivit declarației publicate de palatul regal.

Pe de altă parte, procurorul general al Iordaniei a interzis publicarea de informaţii despre prinţul Hamzah.

„Pentru a respecta secretul anchetei serviciilor de securitate privindu-i pe prinţul Hamzah şi alţii, s-a decis să se interzică publicarea a orice are legătură cu ancheta, în acest stadiu. Interdicţia de publicare priveşte toate media audiovizuale şi reţelele sociale, precum şi imaginile sau clipurile video în legătură cu subiectul, sub pedeapsa urmării penale”, a anunțat procurorul Hassan al-Abdallat.

În mesajul transmis de regele Abdullah, citit de un prezentator al televiziunii de stat, monarhul a precizat că prințul Hamzah „s-a angajat să rămână loial” și „a pus interesul, constituția și legile Iordaniei mai presus de orice alte considerente”.

„Hamzah este acum cu familia sa în palatul său, sub îngrijirea mea”, a precizat regele, adăugând că ancheta asupra presupusului complot continuă.

Editor : Monica Bonea

[ad_2]

Citește mai mult..