Sf. Gheorghe 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox?

[ad_1]

Sf. Gheorghe 2021: Află pe ce dată pică sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în calendarul ortodox în acest an şi ce tradiţii trebuie respectate în această zi sfântă!


In articol:


Sf. Gheorghe 2021 se sărbătoreşte pe 23 aprilie. În acest an, sărbătoarea pică într-o zi de vineri. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunosciţi sfinţi din calendarul ortodox.

Sfantul Gheorghe mai este cunoscut sub numele de San-George si este considerat un protector al vegetatiei, al naturii inverzite, al vitelor si al oilor.

Tradiţii de Sf. Gheorghe 2021

Pe 23 aprilie, capul familiei, intotdeauna un barbat, trebuie sa aseze la stalpii portilor si ai caselor, la ferestre, usi si grajdurilor, in gradini si pe morminte ramuri verzi. Traditia spune ca astfel oamenii, vitele si semanaturile sunt protejate de spiritele rele.

Ramurile verzi erau pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva bolilor. Ele erau puse si in hrana animalelor, in credinta ca acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.

Citeste si: Ce nume de flori sunt sărbătorite în Duminica Floriilor

In ajunul zilei de San-George, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa.

Exista si obiceiul ca in dimineata zilei de 23 aprilie, de Sf. Gheorghe 2021, fetele sa puna in mijlocul drumului brazde verzi, impodobite cu coronite, pentru a observa care fecior va calca peste ele. Daca flacaii ce le erau dragi nu calcau pe coronite, fetele credeau ca in acel an se vor casatori. Brazdele si coronitele erau pastrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu in ameliorarea diferitelor boli.

Tot in dimineata zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furis in padure pentru a culege matraguna si navalnic. Aceste plante erau puse in pod sau sub streasina, in credinta ca ele le vor aduce petitori bogati.

Sf. Gheorghe 2021[Sursa foto: CrestinOrtodox.ro]

Citeste si: Intrarea Domnului in Ierusalim. Ce semnificație are sărbătoarea floriilor

Ce trebuie să faci de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie 2021?

Tinerii cautau in dimineata zilei de 23 aprilie, iarba fiarelor. Este vorba de planta miraculoasa ce putea sa sfarame lacatele. In ajunul sarbatorii Sfantului Gheorghe, tinerii mergeau intr-o dumbrava cu o cofa cu apa neinceputa. Vasul era ascuns intr-un loc doar de el stiut. La rasaritul soarelui fiecare privea in cofa cu apa. Daca in vas se afla un fir de iarba, credeau ca se vor casatori cu fata iubita.

Insa, daca in apa se afla o floare uscata, era semn ca tanarul nu se va insura in acel an, iar daca gaseau pamant, se credea ca feciorul va muri in curand.

Traditia mai spune că femeile casatorite mergeau in padure si culegeau plante doar de ele stiute (mulgatoare, untul vacii), pe care le adaugau in hrana animalelor, in credinta ca vacile vor da mult lapte si de buna calitate.

Citeste si: VIDEO- Preoții ne explică cum se măsoară credința în fapte și diferența dintre creștini

In ziua de Sf. Gheorghe nu este bine sa dormi, deoarece se credea ca acel care incalca interdictia, urma sa fie somnoros intregul an.

Urzicatul era un alt obicei practicat de Sfantul Gheorghe. Exista convingerea ca prin urzicat ei vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul intregii veri care urma sa inceapa.

Dintre toate obiceiurile enumerate, in comunitatile satesti contemporane se mai pastreaza doar obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri verzi, conform CrestinOrtodox.ro

Cine a fost Sf. Gheorghe?

Sfantul Gheorghe s-a nascut in orasul Capadocia, pe vremea imparatului Diocletian. Acesta a trait in secolul al IV-lea. Se crede ca Gheorghe ar fi trait intre anii c. 275/280 – d. 23 aprilie 303. Gheorghe este patron a mai multor tari, dar si regiuni sau orase. Printre cele mai importante tari aflate sub patronatul lui Gheorghe se numara si Anglia. Parintii Sfantului Gheorghe erau crestini devotati care l-au educat in spiritul bisericii si cu frica de Dumnezeu.

Citeste si: Paște Ortodox 2021. Câte zile libere avem anul acesta

Potrivit legendelor Gheorghe s-a inrolat in armata romana unde s-a facut remarcat pentru usurinta si indemanarea cu care manuia armele. Perioada lui Diocletian, cunoscuta si ca fiind momentul in care a fost dat decretul impotriva crestinilor a reprezentat o lupta interioara in Gheorghe deoarece acesta la inima era crestin. Gheorghe a decis sa marturiseasca in fata imparatului ca este de credinta crestina, iar Diocletian ordona ca acesta sa fie intemnitat si torturat in speranta ca isi va renega religia si va aduce ofranda zeilor. Acesta a fost supus la chinuri inimaginabile si barbare precum loviri cu sulita, trasul pe roata, incaltamintea cu cuie. Insa, toate incercarile romanilor au fost in zadar.

[ad_2]

Citește mai mult..