Veste bună pentru români! Când ajung în ţară primele doze de vaccin Johnson&Johnson?


Veste bună pentru români! 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson ajung pe 15 aprilie în România. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. 


In articol:


Dozele de vaccin Johnson&Johnson vor ajunge cu câteva zile mai devreme faţă de calendarul programat. Vaccinul va fi utilizat în special de medicii de familie și în centrele de vaccinare mobile.

Vaccinul Johnson&Johnson este unul care nu necesită condiții speciale de depozitare.

„O veste foarte bună: astăzi (vineri, n.r.) am fost anunţaţi de faptul că acest vaccin va sosi cu câteva zile mai repede în România. Practic, va sosi pe 15 aprilie, săptămâna viitoare, joi, 60.000 de doze”, a afirmat Andrei Baciu, la Digi24.

Secretarul de stat a precizat că acest vaccin are avantajul că se administrează într-o singură doză şi că nu necesită condiţii speciale de depozitare.
Astfel, vaccinul Johnson&Johnson va fi direcţionat către cabinetele medicilor de familie care s-au alăturat campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului şi către centre mobile de tip container. Aceste centre vor fi deplasate în localităţile mai îndepărtate din mediul rural, unde nu există medic de familie sau dispensare.

Vaccinul Johnson&Johnson şi cazurile de tromboză

Andrei Baciu a declarat a arătat că nu este dovedită o asociere între vaccinarea cu acest ser şi cazuri de evenimente tromboembolice la cei vaccinaţi.

În prezent, vaccinul produs Johnson & Johnson face obiectul unei anchete efectuate de Agenția Europeană a Medicamentului în cazuri de cheaguri de sânge- tromboză.

Citeste si: Agenţia Europeană a Medicamentului examinează cazurile de formare a unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu serul Johnson&Johnson

Ajung în România primele primele doze de vaccin Johnson&Johnson

Cât de eficient este vaccinul Johnson&Johnson?

Eficacitatea vaccinului a fost testată în studii clinice pe 40.000

de persoane cu vârsta de 18 ani sau mai mult în mai multe țări. Jumătate din persoanele incluse în studiu au primit vaccinul, cealaltă jumătate au primit un placebo. După aceea, cele două grupuri au fost comparate.

Vaccinul s-a dovedit a fi 85% eficient în prevenirea formelor severe de infecţie cu coronavirus. Acest lucru este crucial întrucât previne internările și decesele. Nicio persoană vaccinată nu a murit din cauza infecţiei cu Covid-19 în timpul studiilor, comparativ cu șapte decese din grupul care au primit placebo.

Citeste si: Câți oameni s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2?! Anunțul autorităților

Vaccinul Johnson&Johnson are, de asemenea, 66% eficient în prevenirea formelor moderate până la severe ale bolii.

Vaccinul Johnson&Johnson are mai multe avantaje logistice. Acesta necesită o singură dpză, spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer/ BioNTech, Moderna sau AstraZeneca. Dozele pot fi păstrate pentru o perioadă de trei uni la temperatura standard a frigiderului

Efectelele secundare ale vaccinului Johnson&Johnson

Cele mai des întâlnite efecte secundare din studiile clinice au fost:

În plus, vaccinul Johnson & Johnson face obiectul unei anchete realizată de Agenția Europeană a Medicamentului în cazuri de cheaguri de sânge- tromboză.



Citește mai mult..