„Meci revanșă” pentru președinția Franței în 2022. Macron și Le Pen sunt favoriți să ajungă în turul doi al alegerilor

[ad_1]

Emmanuel Macron și Marine Le Pen își vor disputa din nou turul al doilea al alegerilor prezidențiale franceze, în 2022, conform unui nou sondaj prezentat duminică, citat de EFE și Agerpres.

Sondajul, realizat pentru Journal Du Dimanche şi Sud Radio, oferă mai multe posibilităţi în funcţie de potenţialii candidaţi de dreapta şi de stânga, în contextul în care deocamdată nu au fost stabilite toate candidaturile.

Totuşi, Macron şi Le Pen vor câştiga primul tur de scrutin în toate cele 10 ipoteze luate în calcul, cu un uşor avantaj pentru unul sau pentru celălalt, ba chiar şi cu un scor de egalitate, şi oscilând între 23% şi 28% din voturi în funcţie de posibilii lor contracandidaţi.

Alţi posibili aspiranţi la preşedinţie, cum sunt politicienii de dreapta Xavier Bertrand şi Valerie Pecresse, omul politic de stânga Jean-Luc Melenchon, socialiştii Anne Hidalgo şi Arnaud Montebourg sau ecologistul Yannick Yadot, vor obţine un scor prost în primul tur, cel mai bine plasat nereuşind să obţină mai mult de 18% din sufragii.

În al doilea tur, Macron ar învinge-o pe Le Pen (54% la 46%), după ce în 2017 a depăşit-o pe lidera de extremă dreaptă cu un scor mai amplu (66% la 34%). Astfel, dacă cifrele se păstrează și la scrutinul din 2022, Macron ar urma să câștige un nou mandat prezidențial. 

Potrivit EFE, aceste date confirmă ascensiunea extremei drepte în sondaje în ultimii ani, dar fără ca reprezentanţii acesteia să poată totuşi să obţină numărul necesar de voturi pentru a ajunge la Palatul Elysee.

Sondajul, realizat pe un eşantion reprezentativ de 2.003 şi având o marjă de eroare de 2,2%, indică o slăbiciune tot mai mare a stângii franceze.

„(…) politicienii de stânga nu au fost niciodată atât de slabi în timpul celei de-a V-a Republici (…)”, a remarcat Frederic Dabi, director adjunct al institutului Ifop, autorul sondajului.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..