Sucul de urzică. Beneficiile neștiute pentru organism


Sezonul urzicilor a sosit. În piețe găsim din ce în ce mai multe urzici verzi din care putem face un suc extrem de bun. Iată ce beneficii îți aduce sucul de urzică.


In articol:


Urzica este o plantă fragedă, verde și un adevărat depozit de vitamine şi minerale care ne ajută şi ne întăreşte imunitatea corpului. Totodată, urzica este o plantă generoasă care creşte oriunde și poate fi culeasă din luna februarie până în noiembrie.

Urzica poate fi uscată şi depozitată peste iarnă în cămară sau tocată şi pusă la congelator pentru folosire proaspătă tot timpul anului. În această perioadă, pieţele sunt pline de vănzători ambulanţi de urzici, iar cele care se vând acum sunt cele mai fragede şi mai gustoase.

Citeste si: Suc de spanac reţetă: Beneficii extraordinare pentru sănătate

Urzicile sunt pline de vitamine printre care A, C, K, B2, dar şi minerale, fier, magneziu, calciu, siliciu şi pot fi folosite atât în scop terapeutic, cât şi la prepararea
unor feluri de mâncare. Bunicile noastre obişnuiesc să spună că urzicile schimbă sângele, iar după o iarnă în care predominante au fost mâncărurile grase, o cură de urzici urmată primăvara, dar nu numai, poate face minuni.

Infuzie de urzici- mod de preparare

Infuzia de urzici poate fi preparată dintr-o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea.

Cantitatea indicată este de 2-3 căni pe zi, timp de o lună. Sucul de urzici poate fi preparat din frunze date prin maşina de tocat şi consumate ca atare câte două linguri pe zi sau, pentru cei care nu agreează gustul, combinate cu suc de legume sau ceai de mentă. De regulă, amestecul se bea înainte de masă cam cu un sfert de oră.

Infuzie de urzici[Sursa foto: topremediinaturiste.ro]

Citeste si: Ceapa verde. Ce se întâmplă în corpul tău când o mănânci

Sucul de urzică- beneficii

Sucul de urzici întăreşte imunitatea şi combate anemia, acestea fiind, de altfel, cele mai vechi şi mai cunoscute benefici ale plantei. Totodată, urzica scade glicemia fiind un antidot natural împotriva diabetului. Fitoterapeuţii recomandă consumul a două linguri pe zi de suc proaspăt de urzică, timp de trei luni.

Infuzia de urzică este indicată şi în combaterea tensiunii arteriale şi a tahicardiilor.

Se recomandă o cură de o lună cu trei căni de ceai de urzică pe zi. Datorită vitaminei K, sucul de urzică, dar şi ceaiul au proprietatea de a regla ciclul menstrual şi combate sângerările gingivale şi nazale. Inflamaţiile bucale pot fi şi ele domolite cu ajutorul ceaiului de urzică cu care se poate face spălături de trei ori pe zi.

Urzica se foloseşte şi extern, ceaiul de urzică fiind indicat pentru a scăpa de mătreaţă şi a revitaliza podoaba capilară.

Ceaiul se prepară dintr-o ceaşcă de urzici mărunţite, opărite timp de un sfert de oră cu un litru de apă clocotită. Se strecoară amestecul şi după ce se răceşte se clăteşte părul, după o spălare prealabilă.

 Citește mai mult..