„O indecenţă şi o vulgaritate totală”

[ad_1]

Preşedintele turc Recep Erdogan a denunţat miercuri „indecenţa şi vulgaritatea” afirmaţiilor şefului guvernului italian, Mario Draghi, care l-a calificat drept „dictator” în urma episodului „Sofagate”, aşa-zisa gafă protocolară a cărei victimă a fost preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale la Ankara.

„Declaraţiile prim-ministrului italian denotă o indecenţă şi o vulgaritate totală”, a declarat Erdogan, răspunzând unei întrebări adresate în cadrul unei întâlniri cu tinerii.

„Într-un moment în care speram să ducem relaţiile noastre la un nivel mai avansat, acest individ numit Draghi le-a dat o lovitură”, a adăugat el, notează AFP, citată de Agerpres.

Episodul „Sofagate” a avut-o în prim plan pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Schimbul de replici între liderii turc şi italian intervine în urma unei deplasări la Ankara săptămâna trecută a preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

La momentul primirii lor de către Erdogan, Ursula von der Leyen a fost plasată de protocol pe o canapea, în timp ce Charles Michel a fost invitat pe un fotoliu la acelaşi nivel cu Recep Tayyip Erdogan.

Citește și: Incidentul „Sofagate”: Ursula von der Leyen i-a transmis lui Charles Michel că nu va permite ca o astfel de situație să se repete

Acuzată că ar fi pus la cale acest afront, Turcia a respins orice critici, afirmând că nu a făcut decât să urmeze instrucţiunile furnizate de serviciile de protocol europene, mai scrie sursa citată. 

Însă drept reacţie la acest episod, cunoscut acum sub numele de „Sofagate”, Mario Draghi a denunţat joia trecută „umilirea” suferită de Ursula von der Leyen şi l-a calificat pe Erdogan drept „dictator”.

Aceste comentarii au provocat furia Ankarei, şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu acuzându-l pe şeful guvernului italian că face afirmaţii „populiste, ofensatoare şi nerezonabile”.

În plus, ambasadorul italian la Ankara a fost convocat la MAE turc.

Turcia şi Italia întreţin în mod tradiţional relaţii bune, cooperând strâns în mai multe dosare, precum Libia, notează

Editor : A.A.

[ad_2]

Citește mai mult..