Nu a scăzut dorinta de vaccinare a populației, sub 10 la sută are o ezitare semnificativă



Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru interimar al Sănătății, spune că în ciuda aparențelor, dorința de vaccinare a populației nu a scăzut, ci dimpotrivă, față de debutul campaniei de vaccinare, a crescut. El a declarat, luni, la Digi24, că sub 10 la sută din populație are o „ezitare semnificativă” față de vaccinare.

Secretarul de stat a explicat că nu vorbim de o scădere a interesului pentru vaccinare, ci mai degrabă este o chestiune de accesibilitate a populației la vaccinare.

Preocuparea autorităților merge în această direcție, de a asigura o mai mare accesibilitate la vaccinare, iar aceasta se va realiza odată cu demararea activității centrelor mobile – ceea ce s-ar putea întâmpla în jurul datei de 20 aprilie – și implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare. Dintre cei aproximativ 11.000 de medici de familie, în jur de 3.080 și-au exprimat disponibilitatea de a vaccina la cabinetele lor. Pentru aceasta, România așteaptă decizia agenției europene a medicamentului (EMA) în privința vaccinului Johnson & Johnson, iar până la sfârșitul lunii aprilie toate acestea ar putea fi operaționalizate.

Andrei Baciu spune că obiectivul stabilit de premier, acela de a avea 10 milioane de persoane vaccinate în septembrie, este în continuare fezabil. Acest prag ar putea fi atins chiar mai devreme, însă depinde și de numărul de doze de vaccin pe care le vom avea la dispoziție. Dacă dozele sosesc la timp și nu vor fi disfuncționalități în aprovizionarea cu vaccin, cum s-a mai întâmplat, Andrei Baciu spune că la începutul lunii iunie am putea avea deja 5 milioane de persoane imunizate.

Urmăriți declarațiile secretarului de stat în materialul video de mai jos:

Editor : Luana Pavaluca



Citește mai mult..