Veste proastă: „A ajuns în Europa”. Coronavirusul dublu-mutant din India, rezistent la vaccinuri?

[ad_1]

O nouă tulpină de coronavirus, cu dublă mutație, ar fi responsabilă de explozia de cazuri din India, iar specialiștii sunt îngrijorați că acest virus dublu-mutant ar putea fi rezistent la vaccinurile existente acum pe pe piață.


In articol:


Noua tulpină de virus originară din India a fost identificată în weekend în Marea Britanie. Institutul Public de Sănătate a comunicat că 77 de cazuri ale acestei noi variante, numită B1617, au fost depistate – 73 în Anglia și patru în Scoția.

Luni dimineață, India a raportat un nivel record de 273.810 infecții în doar 24 de ore, a cincea zi consecutivă cu peste 200.000 de cazuri.

Citeste si: Coronavirus a luat peste trei milioane de vieți. Numărul total al contaminărilor a ajuns la 140 de milioane

India sufocată de pandemie. New Delphi, în lockdown de astăzi

Capitala Indiei, New Delhi va intra într-un lockdown sever timp de șase zile de la ora 22 în seara aceasta, până la ora 5 dimineața luni viitoare, a anunțat luni premierul Arvind Kejriwal, potrivit NDTV.com.

Guvernul indian consideră că este necesar să fie realizată ruperea lanțului de transmitere a SARS-COV-2, într-un moment de escaladare a crizei Covid.

Numai serviciile esențiale vor fi permise de azi înainte.

„Dacă nu impunem un blocaj acum, s-ar putea să ne confruntăm cu o calamitate mai mare. Guvernul va avea grijă de oameni. Am luat această decizie dură luând în considerare situația”, a spus Arvind Kejriwal. „Blocarea de șase zile ne va ajuta să amenajăm mai multe paturi ATI”, a mai spus oficialul indian.

Citeste si: Brazilia, depășită de India în topul țărilor devastate de coronavirus

New Delhi este cel mai afectat oraș din India.

Duminică, Delhi a înregistrat cel mai mare salt în cazurile Covid- 25.462 în doar 24 de ore- și o rată de pozitivitate de aproape 30%, ceea ce înseamnă că aproape fiecare a treia probă testată în oraș se dovedește pozitivă.

Arvind Kejriwal, ;eful Guvernului de la New Delphi[Sursa foto: The Indian Express]

Cu o zi înainte, în oraș erau raportate 24.375 de cazuri Covid și 167 de decese. Astăzi, cazurile au scăzut la puțin peste 23.000,

dar situația rămâne sumbră, orașul ajungând la ceea ce premierul Kejriwal a spus că ar putea fi un punct critic.

„Ambele mutații au avut loc în proteina Spike”

Cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că această variantă nouă de virus ar putea fi mai infecțioasă decât celelalte existente.

„Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.

În India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor”, a declarat Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, potrivit  RFI.

El a subliniat că virusul nu se poate multiplica la infinit dar că este suficient să avem doar câteva mutații pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar să apară.

„Sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nouă tulpină. De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină”, a mai declarat Ștefan Dascălu.

Avertisment de la OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că a primit datele şi are „pe radar” o variantă a coronavirusului identificată în India, care însă nu se ştie dacă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară.

Această variantă are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci „procentul cazurilor a crescut considerabil”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

[ad_2]

Citește mai mult..