Recunoașterea reciprocă este soluția la conflictul Serbia-Kosovo



Recunoașterea mutuală între Serbia și Kosovo este soluția care se va afla în centrul unui viitor acord de pace între cele două părți, este de părere președintele Statelor Unite, Joe Biden, conform Euronews.

Într-o scrisoare trimisă președintei din Kosovo, recent aleasă în funcție, președintele american spune că SUA va lucra îndeaproape cu autoritățile de la Pristina pentru a combate corupția și a întări statul de drept, dar și pentru a întări economia și pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

„La fel de importante sunt eforturile pentru obținerea unei păci de durată prin dialog productiv între Kosovo și Serbia și printr-un acord de normalizare a relațiilor”, a scris președintele american.

„Normalizarea relațiilor cu Serbia este esențială pentru atingerea adevăratului său potențial de către Kosovo și pentru integrarea deplină în instituțiile euro-atlantice. Știu că atingerea acestui obiectiv va necesita flexibilitate și compromisuri dificile”, a adăugat Joe Biden.

Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008, la nouă ani după o invazie a Serbiei care s-a încheiat cu o campanie NATO. Serbia nu recunoaște independența Kosovo și a condus o campanie activă de convingere a mai multor țări să nu o recunoască sau să își retragă sprijinul față de aceasta.

Uniunea Europeană și Washingtonul au fost implicate în eforturile de a promova dialogul dintre cele două țări pentru a se putea ajunge la un acord de pace și la recunoașterea mutuală.

Editor : Adrian Dumitru



Citește mai mult..