Cum se schimbă strategia de vaccinare pentru românii de la sate. Oamenii se pot programa prin telefon la cel mai apropiat centru



Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat joi seară la Digi24 cum este modificată din mers campania de vaccinare anti-COVID, pentru ca tot mai mulți români să fie imunizați. El a explicat că, la sate, oamenii ar putea fi atrași inclusiv prin acel consult medical care are loc înainte de injecție.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că, în ultimele 24 de ore, peste 80.000 de persoane au fost programate la vaccinare, dintre care circa 27.000 au fost de pe listele de așteptare, iar diferența a fost cu programare direct în centrul de vaccinare. „Nu este neapărat relevant câte persoane stau în lista de așteptare”, a spus el.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că această cifră este echivalentă cu cea de la începutul campaniei de vaccinare: „Important este să menținem acest ritm de vaccinare și pe viitor, iar în următoarele zile avem în jur de 90.000 de persoane programate pe zi. Locurile de care vorbiți sunt locuri care, dacă vrei să intri astăzi, te programezi peste o săptămână. Nu sunt locuri pe care le ocupi astăzi sau mâine. Programările sunt deja făcute”. 

Întrebat de ce multe persoane care s-au înscris la începutul etapei a treia a campaniei sunt și acum pe listă, medicul militar a răspuns că „asta confirmă că s-a respectata prioritizarea celor înscriși”. În plus, în privința listelor de așteptare care au mers greu în unele centre, el a spus că „au fost centre care nu au fost active, care nu au avut vaccin alocat sau au fost centre care au avut un singur flux de vaccinare”.

El a recunoscut că cel mai mare timp de așteptare este la centrele unde vaccinul este al celor de la Pfizer/BioNTech.

Medicul militar a explicat și cum va fi schimbată strategia de vaccinare pentru românii din mediul rural: „Tocmai pentru că ne dorim o ușurare a accesului la vaccinare, vom promova foarte mult programarea directă, telefonic. Operatorul de call center (021.414.4425) va face programarea în centrul în care persoana dorește. Deja funcționează dar este insuficient exploatată. Operatorul va programa direct și va transmite când trebuie persoana să se prezinte la vaccin”.

„Pentru mediul rural, dar nu numai, ne dorim să creăm acele oficii de programare în multe din instituțiile statului care sunt foarte accesate, primării, să existe un ghișeu în care să se poată face programări la vaccinare. S-a eliminat acea limită de 9 persoane care puteau fi înscrise de pe un singur cont. În momentul de față se pot înscrie nelimitat. În felul acesta aș face un apel către cei care vor să susțină campania să ajute în această etapă. Suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe și posibilitatea de programare directă. Fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei când oamenii se pot prezenta direct, în mod deosebit persoanele peste 65 de ani”, a completat medicul Valeriu Gheorghiță.

Cum vor funcționa centrele mobile. „E o ocazie un consult în care se poate măsura o tensiune”

„Va fi muncă dificilă în med rural, va fi om cu om, nu trebuie nimeni să aibă sentimentul că e forțat, omul trebuie convins”, a completat el.

În acest sens, medicul a spus că echipele mobile sunt arondate spitalelor militare: „Am început cu localitățile care n-au centru de vaccinare sau rată mare de vaccinare sau cartiere defavorizate și în care localnicii n-au medici de familie. Primarii fac liste, programarea se face la centru, noi dizlocăm un container și oamenii vin și se vaccinează. Centrul funcționează în funcție de numărul de persoane care vor să se vaccineze”, a spus Valeriu Gheorghiță.

În acest sens, medicul a explicat că „se face un examen medical, mai ales pentru mediul rural, unde accesul la servicii medicale e limitat, e o ocazie de prim consult medical în care se poate măsura o tensiune. Stând de vorbă cu un medic cred că e important și e în beneficiul persoanei respective”.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că, în condițiile în care jumătate din populație locuiește la țară, „e foarte greu doar cu populația urbană să atingem acest obiectiv” de 10 milioane de persoane vaccinate.

Editor : G.C.



Citește mai mult..