Colectiv fără OSCAR. Documentarul rămâne cu două nominalizări pentru cel mai bun lungmetraj internaţional și cel mai bun documentarFilmul documentar Colectiv, primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar, nu a câștigat marele premiu, dar a rămas cu două nominalizări pentru cel mai bun lungmetraj internaţional și cel mai bun documentar.


In articol:


Filmul „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau,  nu a câștigat niciunul dintre cele două premii la care a fost nominalizat la Premiile Oscar 2021. Rămâne însă prima producție românească nominalizată la cele mai importante premii din industria cinematografică mondială.

Oscarul pentru cel mai bun film documentar de anul acesta a fost câștigat de pelicula “My Octopus Teacher”, care redă istoria prieteniei neobișnuite dintre un biolog marin și o caracatiță.

La categoria “Cel mai bun film străin”, juriul a ales “Another Round”, o comedie daneză despre patru prieteni bărbați, aflați într-un moment de criză atât în viața personală, cât și în cea profesională. 

Citeste si: Cine este Frances McDormand, câștigătoarea premiului OSCAR 2021 pentru cea mai bună actriţă în rol principal

„Colectiv” a câștigat „Oscarurile europene”

În decembrie 2020, „Colectiv”, filmul care a fost desemnat cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, supranumite și „Oscarurile europene”.

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor

mai bune filme internaţionale.

Pe lângă prestigioasele nominalizări pentru Oscar 2021, filmul românesc a primit și o nominalizare la premiile BAFTA, la categoria „cel mai bun documentar”. 

„Colectiv” este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.

Cine este regizorul Alexandru Nanau

Alexander Nanau, director de imagine şi scenarist în vârstă de 41 de ani, a regizat patru lungmetraje documentare- „Peter Zadek inszeniert Peer Gynt” (2006), „Lumea văzută de Ion B.” (2009), „Toto şi surorile lui” (2014) şi „colectiv” (2019). Născut la Bucureşti, pe 18 mai 1979, Alexander Nanau a studiat filmul la DFFB din Berlin şi a avut, în 2007, o bursă la Academia de Arte din capitala germană.

„Filmul a avut şi înainte de pandemie un succes mare la public şi critică, dar, odată ce oamenii au realizat că realitatea din România pe care o văd este atât de aproape de societăţile lor, s-a bucurat de un succes ieşit din comun la presa internaţională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate şi vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, declara Nanau într-un interviu acordat News.ro

în luna decembrie.Citește mai mult..