UE trebuie să se pregătească pentru o „perioadă lungă și dificilă” în relaţiile cu Rusia



Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o „perioadă dificilă” în relaţia cu Rusia, după ce aceasta ar fi ales „în mod deliberat” să crească tensiunile cu Occidentul.

„Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă lungă şi dificilă în relaţiile noastre cu Rusia”, a declarat Borrell în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Bruxelles.

„Relaţiile noastre cu Rusia continuă să se degradeze şi sunt la cel scăzut nivel. Din nefericire, nu putem exclude că această tendinţă negativă va continua şi va ajunge la niveluri de deteriorare chiar şi mai periculoase”, a adăugat el. „Autorităţile ruse par să aleagă în mod deliberat să crească tensiunile cu Occidentul”, a adăugat Josep Borrel, citat de Agerpres.

În opinia sa, desfăşurările militare la frontiera cu Ucraina, soarta opozantului Aleksei Navalnîi şi criza diplomatică cu Republica Cehă constituie trei motive de îngrijorare.

Chemând Rusia să „înceteze provocările”, responsabilul european a constatat că, ‘pentru moment, ea nu a demonstrat nici cea mai mică voinţă de a pune capăt conflictului în Ucraina, nici de a accepta integritatea teritorială a acesteia’.

„Trupele ruse au început să se retragă, dar au rămas timp îndelungat”, a subliniat Borrell, citând cifra de 100.000 de militari participanţi la aceste operaţiuni la frontiera cu Ucraina.

”Aceste acţiuni sunt inacceptabile”, a denunţat el, avertizând că, deşi ‘noi nu dorim să încurajăm escaladarea, totuşi nu vom accepta tacticile de intimidare şi va trebui să reacţionăm dacă va fi cazul’.

”Va trebui, aşadar, să definim un modus vivendi care va fi de a evita confruntarea permanentă cu un vecin care pare să fi decis să se comporte ca şi când am fi adversar”, a concluzionat şeful diplomaţiei europene.

Editor : A.P.



Citește mai mult..