De ce este bine să ținem postul negru în Vinerea Mare


Mai mulți credincioși aleg să țină postul negru în Vinerea Mare. Mâine, 30 aprilie 2021, este ultima vineri din Postul Paștelui. Este o sărbătoare extrem de importantă pentru enoriași pentru că este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce.


In articol:


Conform tradiției, credincioșii țin postul negru vineri, iar acest lucru înseamnă că nu vor consuma niciun fel de aliment.

Citeste si: Tradiții culinare românești de Paște

De ce este bine să ținem post

Vinerea Mare este o zi în care oamenii rămân fără protecție divină. În acea zi Iisus a murit și este considerată zi de doliu. Este bine să ținem post negru, deoarece este jertfa pe care noi oamenii i-o aducem lui Iisus Hristos pentru că ne-a mântuit.
Un post adevărat constă în abținerea de la orice rău. Când postim ne curățim trupul prin dietă și sufletul prin ușurarea de păcate.

Postul este un obicei la fel de străvechi ca Adam și Eva. Dumnezeu i-a îndemnat pe cei doi la post prin înfrânarea dorinței de a gusta din Pomul Cunoașterii. De asemenea, Iisus Hristos a postit 40 de zile și nopți, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei.

Citeste si: Rugăciune în Vinerea Mare. Cum să te rogi în a cincea zi din Săptămâna Patimilor

Ce înseamnă post negru

Postul reprezintă o perioadă din viața credincioșilor care trebuie ținută cu bucurie. Nu trebuie să considerăm că postul este o bătaie de cap, ci un sacrificiu făcut cu scopul de a ne apropia de Dumnezeu. Pe perioada postului, trebuie să postim și cu sufletul.

Trebuie să-l înfrânăm de la păcate, prin rugăciuni și căință.

Postul negru reprezintă acea zi în care nu ai voie să mănânci nimic, nu ai voie să te cerţi cu nimeni. Chiar dacă te supără cineva trebuie să te stăpânești. Un creștin adevărat se stăpânește, nu se mânâie, nu se enervează, nu face rău, nu se răzbună, nu bârfește, nu lingușește și nu minte în ziua în care ține post negru.

În Vinerea Mare, dacă ții post negru nu ai voie să adormi pentru a-ți ușura postul. Mâncarea pe care doreai să o mănânci în acea zi trebuie să o împarți celor nevoiași. Nu ai voie să o păstrezi și să o mănânci în următoarea zi.

Senzația de foame trece după aproximativ 30-50 de minute. Preoții recomandă ca postul negru să nu fie ținut de către persoanele care au probleme de sănătate, care nu se simt bine.

De asemenea, preoții îi sfătuiesc pe enoriașii care nu rezistă postului negru să consume o bucățică de anaforă sau o masă de post, fără a mânca pe săturate.

Beneficiile postului negru

Postul negru este extrem de benefic pentru noi. Dacă ai un viciu de care nu te poți lăsa, sau ai gânduri necurate, postul negru din Vinerea Mare te va ajuta să-ți recapeți speranța.

Doar o singură zi în care renunți la zahăr, cafea, sare sau alcool stimulează procesul de detoxifiere. De asemenea, acest lucru îmbunătăţeşte activitatea metabolismului, reduce colesterolul şi nivelul tensiunii arteriale.

Citeste si: Deniile 2021. Ce sunt deniile din Săptămâna Mare

Postul negru are un efect terapeutic, dar poate fi și un exercițiu de înfrânare a poftelor trupești și întărirea voinței. Prin această modalitate persoanele devin mai bune, învață să gândească de două ori înainte de a-i judeca pe apropiați și nu mănâncă sau bea peste masură. Aceste lucruri ar trebui păstrate mereu, nu doar în timpul postului.

Superstiții în timpul postului negru

În Vinerea Mare, ultima vineri din Postul Paștelui, credincioșii țin cont de mai multe superstiții. Vinerea Patimilor mai este numită și Vinerea Seacă pentru că e ziua de post negru.

În această zi nu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi, întrucât nu vor rodi. Gospodinele nu au voie să coacă, să coasă, să ţeasă, să spele rufe sau să toarcă. Dacă femeile decid să coacă în Vinerea Mare fac mare păcat. Se zice că coptura nu este mâncată nici de pești.

Post Negru de Paște.[Sursa foto: PixaBay]

Oamenii care lucrează în Vinerea Mare vor avea dureri de cap și nu vor avea noroc până la sărbătoarea următoare. Experții în etnografie susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului. Oamenii rămân fără protecție divină în această zi. Vinerea Patimilor echivalează cu 12 vineri obişnuite.

Se zice că cine face rău în Vinerea Mare va plăti înzecit pentru fapta lui. În anumite zone din România, se afumă cu tămâie pomii şi casele pentru a le feri de animale sălbatice, de trăsnete, boli şi dăunători. De asemenea, există tradiţia că dacă plouă va fi un an îmbelşugat, iar dacă nu, va fi mare sărăcie tot anul. Tot în această zi nu se mănâncă urzici, existând credinţa că Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici.

În Vinerea Mare nu se pune nici oțet în salată. În această zi oamenii duc flori la biserică și trec pe sub masă pentru a avea noroc și sănătate tot anul.

Enoriașii trebuie să fugă cât mai mult de păcate și să postească în Vinerea Patimilor până la ora 24:00.

Citeste si: Felicitări de „Paște 2021”- Urează „Paște fericit!” celor dragi! „Iepuraşul mustăcios este de Paşte norocos!”



Citește mai mult..