Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște


În a doua zi de Paște, creștini respectă încă unele tradiții și obiceiuri din moși strămoși. A doua zi de Paște mai este denumită și Lunea Albă, iar în anumite sate românești are loc așa numita „umblare cu pască”. Ce tradiții și obiceiuri păstrează românii și în a doua zi de Paște?


In articol:


Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile din a doua zi de Paște!

Ce înseamnă „umblare cu pască”? Această zială semnifică momentul în care oamenii de la sate îți vizitează rudele apropiate în privința vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Tot în această zi, tradiția spune că finii să să meargăă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii.

Copiii merg la părinţi, iar nasii trebuie să îi cinstească pe fini cu tot ce au ei mai bun, deoarece în timpuri străvechi toți aceștia mergeau la hora din sat și sărbătoreau.

Ce tradiții și obiceiuri străvechi respectă românii în a doua zi de Paște?

Conform tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle roșii se ciocnesc „cap cu dos”.

Cu aceia cu care vei ciocni ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni și în lumea cealaltă.

Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște[Sursa foto: Facebook]

Tradiția spune că dacă vei păstra un ou roșu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.

În zilele de Paști se aşeză o bucăţică de fier sub prag, semnificând protecţie pentru casă.

Printre obiceiurile românești din a doua zi de Pște se numără și stropirea cu apa. Acest ritual reamintește de povestea unei fete evraice care a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, urmând să fie trezită de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

Citeste si: Mesaje de Paşte 2021: Urări, sms şi felicitări cu Hristos a Înviat şi Paşte Fericit pentru cei dragi

În Transilvania, fetele sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale, iar fetele le oferă băieţilor de băut şi daruri.

Tradiția mai spune că în a doua zi de Paște cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă în casa în care au locuit pentru a-și proteja oamenii dragi.

Încă din timpuri străvechi se spune că cei ce mor în duminică de Paşti sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în rai.

Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște[Sursa foto: Facebook]

Copii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

Potrivit tradițiilor creștin ortodoxe Săptâmâna Luminată, este prima săptâmâna care urmează după Învierea Domnului și Domnului Iisus Hristos.

Duminica următoare după Paște se mai numește și Duminica Tomii. Astfel, Săptămâna luminată semnifică începutul sărbătorilor care se termină după cincizeci de zile la

Pogorârea Duhului Sfânt. De Paște creștinii mai țin cont de un obicei și anume acela de a se saluta cu cuvintele-mărturisire Hristos a înviat, urmată de răspunsul Adevărat a înviat, inspirate de Evanghelia după Luca 24, 34.

Citeste si: Felicitări de Paște 2021. Mesaje, urări și SMS-uri pentru cei dragi// ”Un iepuraş cu boticul alb a venit la voi în prag”



Citește mai mult..