Primul oraș din Europa care va începe vaccinarea femeilor însărcinate


Orașul care va începe vaccinarea anti-COVID a femeilor însărcinate de la jumătatea lunii mai este Viena, capitala Austriei.


In articol:


Viena va deveni primul oraş din Uniunea Europeană care adoptă această măsură, ce are ca scop evitarea unor posibile complicaţii în timpul sarcinii ca urmare a infectării cu noul coronavirus.

Când se pot vaccina femeile însărcinate


Capitala austriacă le va oferi posibilitatea de a se vaccina femeilor însărcinate începând din săptămâna a 13-a de sarcină, după ce a clasificat acest grup de populaţie ca fiind de mare risc, a anunţat duminică responsabilul pe probleme de sănătate din Viena, social-democratul Peter Hacker, relatează EFE, citată de Agerpres.

Citeste si: Valeriu Gheorghiţă: „Le mulţumesc celor care au înţeles că prin vaccinare alegem calea sigură şi eficientă de revenire la normalitate”

Vaccinurile se vor administra în funcţie de starea sarcinii, având prioritate gravidele cu
sarcină avansată.

Companiile Moderna, Pfizer şi Johnson & Johnson au făcut mai multe teste și studii care au arătat că vaccinurile anti-COVID produse de ele sunt sigure atât pentru gravide, cât şi pentru bebelușii acestora. Şi în Statele Unite, femeile însărcinate se pot vaccina, iar în Marea Britanie, pot alege să se imunizeze după o evaluare a medicilor. Datele arată femeile însărcinate dezvoltă forme de boală mai severe în cazul infectării cu COVID.

La sfârșitul lunii aprilie, Asociația pentru sănătate din Viena, Comitetul Naţional de Vaccinare a venit cu o inițiativă care a inclus femeile însărcinate ca grup prioritar în planul de vaccinare.

Viena începe vaccinarea femeilor gravide[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: OMS a validat vaccinul împotriva COVID-19 produs de Moderna

Femeile însărcinate infectate dezvoltă forme de boală mai severe 

Mai multe studii internaționale, dar și datele COVID de la Clinica Ottakring, care se ocupă de majoritatea femeilor însărcinate cu COVID-19 din zona Viena, de 14

luni, arată faptul că femeile însărcinate nu prezintă un risc crescut de a fi infectate cu SARS-CoV-2, dar s-a constatat că femeile care se infectează dezvoltă forme de boală mai severe decât femeile care nu sunt însărcinate în aceeaşi grupă de vârstă.

Astfel, un studiu realizat la sfârşitul lunii aprilie şi la care au participat 100 de experţi din 18 ţări a ajuns la concluzia că infectarea cu SARS-CoV-2 creşte cu 50% riscul de complicaţii în timpul sarcinii pentru mamă şi copil.

 

 



Citește mai mult..