Povestea fabuloasă a vieții lui Ion Dichiseanu. Cum a fentat actorul moartea în mod miraculos

[ad_1]

Marele actor Ion Dichiseanu, dispărut dintre noi la vârsta de 87 de ani, a povestit în urmă cu doi ani cum a fentat moartea în mod miraculos cu aproape jumătate de secol în urmă.


In articol:


Cum a fentat moartea Ion Dichiseanu: „Astăzi sunt în viaţă datorită unei fraze”


Viața fabuloasă a lui Ion Dichiseanu. În 1976, actorul Ion Dichiseanu a fentat moartea în  mod miraculos. Avionul în care trebuia să se urce s-a prăbuşit, dar el, din fericire, a decis să plece cu altă cursă aeriană: 

  „Am scăpat cu viaţă datorită unei inspiraţii de o secundă. Mergeam cu compania aeriană Alitalia. Era în ’76 şi am plecat la un prieten în Bergamo, apoi la Chicago, la alţi amici.
La Salvadore. Ne împrietenisem şi m-a invitat cu soţia, fiind baptistă, la Chicago. Acolo m-au luat la biserica lor. Am fost emoţionat. Eram pentru prima oară într-o biserică de acest fel. Numai că am fost anunţat să vin urgent la Bucureşti să fac postsincron, pentru că tocmai filmasem Osman Paşa şi trebuia să facem sincronizarea imaginii cu sunetul”,
a povestit Dichiseanu pentru revista Taifasuri. 

Citeste si: Ion Dichiseanu, interviu în pandemie. „A fost cumplit să stau în casă. Abia aştept să joc din nou, sunt entuziasmat precum un copil”

„Merg
eu la Alitalia să-mi iau bilet ca să revin la Milano, să-mi iau maşina şi apoi să mă întorc în ţară. Eu plecasem cu o valiză şi m-am întors cu vreo zece. Toţi românaşii din diaspora mi-au dat câte ceva. „Ia şi asta, ia şi asta”, de am făcut zece bagaje. Fata de la ghişeu zice: „Aveţi mâine cursă doar cu schimbare la Zürich”. Mă gândeam: cu zece valizoaie după mine, să trec prin Elveţia, apoi să mă trambalez prin Italia, şi aici a fost îngerul meu păzitor.

Eu zic: „Nu mâine, poimâine. Este cursă directă?”. Zice: „Da”. Asta e! Ei, bine, eu astăzi sunt în viaţă datorită acestei fraze”, a povestit Ion Dichiseanu în urmă cu doi ani.

Citeste si: Marele actor Ion Dichiseanu a murit. Era internat la Spitalul Floreasca de mai mult timp

Ion Dichiseanu a murit. Drum bun, Pierre Vaillant! Dumnezeu să-l odihnească în pace

Viața fabuloasă a lui Ion Dichiseanu


Marele actor de teatru și film Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud pe 20 octombrie 193, iar la vârsta de 26 de ani a absolvit Institutul național de teatru și film. Maestrul Dichiseanu a avut o carieră  prestigioasă la Teatrul Nottara, dar și în filme, cu zeci de titluri la activ și deținătorul premiului ACIN 1979 pentru interpretarea din filmul „Clipa”.

Ion Dichiseanu rămâne în memoria cinefililor cu multe roluri interpretate dintre care reamintim: Petrescu (Tunelul), Furius (Kampf um Rom I), Cpt.

Margarit (Trandafirul galben), dar mai ales cu rolul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureșan în 1976.

Citeste si: Fiica lui Ion Dichiseanu a făcut declarații inedite: „Vreau să dovedesc că a fost malpraxis”

Colegii de la Teatrul Național din București au transmis un mesaj emoționant la vestea morții marelui actor:

Actorul Ion Dichiseanu s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. La Teatrul Național a fost prezent în distribuția spectacolului „Căruța cu paiațe” (regia Mihai Berechet), care s-a jucat între 1978 și 1990! Ne va rămâne în amintire ca un mare profesionist al scenei și un coleg minunat. Drum bun, Pierre Vaillant! Dumnezeu să-l odihnească!„, au scris colegii lui Ion Dichiseanu din TNB. 

Ion Dichiseanu, reputație de Don Juan

Actorul Ion Dichiseanu și-a construit o reputație de Don Juan. Și asta, în mare parte, datorită relațiilor cu frumuseți celebre, printre care actrițe în mare vogă a acelor ani, o suedeză celebră dar mai ales cu diva spaniolă Sarita Montiel.

Actorul a scris în 1995 o carte despre amănuntele picante din viață sa, „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”, povestea iubirilor unui actor român de succes care, dincolo de granițe, prejudecăti și constrângeri ale perioadei ceaușiste, a reușit să cucerească reprezentanțele sexului frumos.

În destinul său amoros a mai contat apoi o suedeză, dar împlinirea sa reală s-a produs în anul 1987, odată cu nașterea fiicei sale, Ioana Georgiana, și a iubirii pentru femeia care i-a dăruit unicul său copil, solista de muzică usoară Simona Florescu, care l-a cucerit pe „celibatarul convins” Ion Dichiseanu.

În urmă cu peste 10 ani, actorul și Simona Florescu s-au despărțit, iar maestrul s-a concentrat pe creșterea nepoțelei sale, Anastasia, cu care are o relație specială.

Ion Dichiseanu, alături de nepoțica sa Anastasia care îl striga „Dichi”[Sursa foto: Facebook / Ioana Dichiseanu]

Ion Dichiseanu, iubire imposibilă cu celebra Sara Montiel 

Pe la jumătatea anilor ’60, actorul român Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe Sara Montiel la Festivalul de Film de la Beirut şi s-a îndrăgostit de ea la prima vedere. „Nu am putut uita nicio clipă această dragoste nebunească” mărturiseşte Ion Dichiseanu în cartea din 2016 „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, apărută la Editura Polirom.

Actorul Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe Sara Montiel la Festivalul de Film de la Beirut şi s-a îndrăgostit de ea la prima vedere. După puţin timp, când Sara a ajuns la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte cei doi s-au reîntâlnit.

Sara Montiel a rămas o perioadă în România şi l-a însoţit peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Când diva a primit propunerea de a juca într-un nou film, a cerut ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuţiile actorului cu autorităţile române s-au tot prelungit, cei doi nu s-au mai văzut timp de opt ani…

„Trăiam ceva ca un miraj. Topiţi unul după altul, nu vedeam şi nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenţi… Nu am putut uita nicio clipă această dragoste nebunească şi, aşa cum s-a şi dovedit, imposibilă…”, a spus apoi Ion Dichiseanu.

Ghinionul unui diagnostic greșit

Marele actor Ion Dichiseanu, a murit joi la vârsta de 87 de ani, după mai bine de trei luni în care a fost internat la Spitalul Floreasca din Capitală. 

Fiica actorului a declarat că erorile medicale ar fi condus la înrăutățirea stării de sănătate a tatălui său. Ioana a mărturisit că  analizele tatălui său au fost interpretate greșit. În urma interpretării, medicii au ajuns la concluzia că actorul suferă de cancer.

După ce a fost trimis să facă o biopsie, Ion Dichiseanu ar fi contractat o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală.

[ad_2]

Citește mai mult..