Cum arată norii strălucitori de pe Marte. Imaginile transmise de roverul Curiosity


Zilele noroase sunt rare în atmosfera subțiată și uscată a planeteei Marte. Norii se găsesc în mod obișnuit la ecuatorul planetei în cea mai rece perioadă a anului, când Marte este cel mai îndepărtat de Soare. Roverul Curiosity al NASA a reușit să transmită pe Pământ câteva imagini cu norii strălucitori de pe Planeta Roșie, care s-au format mai repede decât se așteptau oamenii de știință.

Imaginile arată nori plini de cristale de gheață, care filtrează lumina de la apusul Soarelui. Din cauza gheții, norii par strălucitori și au nuanța sidefului. Dincolo de frumusețea lor, fotografiile îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care se formează norii pe Marte și de ce aceste formațiuni noroase sunt diferite, potrivit NASA.

Nori sidefii pe Marte. Fotografie trimisă de roverul Curiosity. Foto: NASA

De fapt, echipa care gestionează misiunea Curiosity a făcut deja o descoperire: norii timpurii se formează la altitudini mai mari decât este tipic pentru Marte. Majoritatea norilor marțieni plutesc la altitudine de circa 60 de kilometri pe cer și sunt compuși din gheață de apă. Dar norii pe care i-a fotografiat Curiosity sunt la o altitudine mai mare, unde este foarte frig, ceea ce indică faptul că sunt probabil compuși din dioxid de carbon înghețat sau gheață uscată.

Va fi nevoie de mai multe analize pentru a spune cu siguranță care dintre imaginile recente trimise Curiosity prezintă nori de gheață de apă și care arată cei de gheață uscată.

Editor : Monica BoneaCitește mai mult..