A treia apariție a lui Roman Protasevici la televiziunea de stat. Jurnalistul l-a lăudat pe Alexandr Lukaşenko și a plâns
[ad_1]
Jurnalistul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost deturnat, a apărut într-un nou interviu difuzat la televiziunea de stat, scrie BBC. El a spus că vrea să își îndrepte greșelile, l-a lăudat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko și a plâns.
În interviul difuzat joi seară, Roman Protasevici a mărturisit că a organizat proteste anti-guvernamentale, că vrea să-şi îndrepte greşelile, l-a lăudat pe preşedintele Alexandr Lukaşenko şi a dat asigurări că îl respectă pe acesta.
Jurnalistul a afirmat că l-a criticat mult pe preşedintele Lukaşenko, că a încercat să-l îl dea jos de la putere, dar că „a început să înţeleagă că acesta „face ceea ce trebuie” şi că, „cu siguranţă” îl respectă.
El a subliniat că a fost alegerea lui să vorbească pentru postul de televiziune.
La finalul interviului, jurnalistul a izbucnit în plâns şi a spus că speră ca într-o zi să se căsătorească şi să aibă copii.
Reacția familiei lui Roman Protasevici
Familia lui Protasevici spune că interviul a fost realizat „sub ameninţare”.
Tatăl jurnalistului a declarat că l-a durut să urmărească interviul: „Îl cunosc foarte bine pe fiul meu şi cred că nu ar fi spus niciodată astfel de lucruri. L-au bătut şi l-au forţat să spună ce este necesar”.
Militanții pentru drepturile omului și opozanți ai puterii spun că jurnalistul avea pe încheieturi urme vizibile de cătușe și că a fost torturat.
„Este oribil să ne gândim la brutalitatea pe care forțele de securitate din Belarus trebuie să o fi folosit pentru a-l forța pe Roman Protasevici să facă acest interviu filmat”, a spus Kenneth Roth, militant pentru drepturile omului.
Apariţia de joi a fost a treia a lui Protasevici la televiziunea de stat de când a fost reţinut
În prima înregistrare, având pe față urme de contuzii, Roman Protasevici spunea, la o zi de la arestare, că este bine tratat în închisoare și promitea să coopereze cu autoritățile.
În a doua, Roman Protasevici spune că un coleg de serviciu, cu care avea un conflict personal, i-a întins o cursă. În plus, disidentul pare să cheme la schimbarea strategiei opoziției și cere ca pentru moment protestele să înceteze. Cel puțin asta reiese din fragmentele difuzate din interogatoriul său. Sunt imagini din timpul unei discuții cu anchetatorii din Minsk, iar televiziunea de stat ONT a difuzat și imagini din momentul arestării jurnalistului, pe aeroportul din capitala țării.
Jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost editorul canalului opoziţiei Nexta din aplicaţia de mesagerie Telegram până anul trecut. Protasevici a fost trecut pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste” anul trecut.
În Belarus au izbucnit proteste în masă după ce Lukaşenko a obţinut victoria la alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, considerate pe scară largă ca fiind trucate. Protestele au fost înăbușite, iar liderii opoziţiei au fost trimişi în închisoare sau în exil.
Citește și: Cine este jurnalistul Roman Protasevici vânat de Lukașenko și de ce Belarusul a deturnat un avion pentru a-l prinde
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a descris arestarea lui Protasevici drept „un atac împotriva democraţiei”.
Agențiile de spionaj din Rusia și Belarus au anunțat joi că și-au unit forțele pentru a ține piept activităților occidentale „distructive”, demers care intervine după sancțiunile care au fost luate de Uniunea Europeană împotriva regimului de la Minsk, în urma deturnării unui avion în scopul arestării jurnalistului disident Roman Protasevici, aflat la bord.
Guvernele occidentale și-au exprimat indignarea și au descris acțiunea Minskului drept „act de piraterie aeriană” și „terorism de stat”, iar companiilor aeriene din Uniunea Europeană li s-a cerut să evite spațiul aerian al Belarusului. Rusia, în schimb, a fost alături de aliatul său de la Minsk.
Citește și: Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici, va fi pusă sub acuzare în Belarus
Editor : Georgiana Marina
[ad_2]
Citește mai mult..