Nu există consens în coaliție privind alinierea pensiilor speciale la contributivitate

[ad_1]

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că USR-PLUS susține varianta în care pensiile speciale, cu excepția celor primite de magistrați, să fie aliniate cu contribuția, însă că nu există consens la nivelul coaliției de guvernare privind ce categorii de pensii speciale ar fi vizate.

“Cred că trebuie să citim foarte atent deciziile Curții Constituționale, pentru că sunt căi de a legifera. Curtea a fost clară la magistrați, a spus că celelalte pensii pot fi aliniate cu contribuția și putem să facem asta. Trebuie să avem voință politică s-o facem”, a afirmat Cristian Ghinea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a confirmat că cei care au pensii speciale în plată ar putea reveni la contributivitate.

“Se calculează o contribuție medie pe ultimii 10 ani. Oricum oamenii aceștia au avut salariile mai mari. Foștii polițiști care au avut și pe vremea comunismului și după aceea salarii mai mari decât profesorii, medicii, asistentele medicale, și pe contributivitate vor avea pensii mai mari. Cât ai avut salariu la momentul acela, pentru atâta primești pensie. Dacă n-ai contribuit la sistemul public, pentru că statul comunist nu ți-a cerut banii ăștia, atunci ne comportăm ca și cum ai fi contribuit. Asta înseamnă, ce scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a explicat oficialul din Guvern.

Acesta a precizat că nu există un consens în coaliția de guvernare privind alinierea la contributivitate a tuturor pensiilor, cu excepția magistraților.

“Sunt discuții interne ale coaliției. Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Am avut nenumărate discuții pe acest subiect pe care n-o să le fac publice. Nu este fair pentru partenerii noștri. Cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza și trebuie să avem discuția asta inclusiv public.

Din punct de vedere al USR-PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem niște limite ale Curții Constituționale. Aceste decizii ale CCR sunt greșite. Nu este o chestiune de matematică. Sunt niște opinii politice ale CCR”, spune ministrul Ghinea.

Totodată, politicianul susține un sistem în care numirea magistraților CCR să fie condiționată de opiniile pe care le au față de problema pensiilor.

“Vor fi niște oameni numiți la CCR în anii care vin. Expiră niște mandate. Vreau ca cel puțin voturile date de USR-PLUS în Parlament pentru viitori judecători CCR să fie condiționate de o opinie de bun simț care spune că nu există categorii exceptate de la contributivitate. Așa cum americanii îi întreabă foarte detaliat pe judecătorii de la Curtea Supremă ce opinii au pe toate subiectele, așa o să-i întrebăm și noi pe cei care îi numim la CCR ce părere au despre acest punct, care pentru noi devine un punct absolut cheie politic”, mai spune Cristian Ghinea.

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care este crescută opțional vârsta de pensionare la 70 de ani și este interzis cumulul pensie-salariu la stat. Actul normativ este trimis în Parlament pentru adoptare. Dacă Parlamentul va vota legea în forma trimisă de Guvern, după promulgare, bugetarii care cumulează pensia cu salariul vor fi nevoiți să opteze în termen de 30 de zile. Potrivit ministrului Muncii, acum sunt 35.000 de bugetari care cumulează pensia cu salariul. Măsura se aplică și pensionarilor din structurile ministerul de Interne, unii dintre ei ieșiți la pensie cu mult înainte de vârsta standard de pensionare, dar care au rămas angajați la stat.

Editor : Alexandru Costea

[ad_2]

Citește mai mult..