Noaptea Muzeelor 2021. Primăria Capitalei, deschisă publicului. Ce expoziții poți vizita

[ad_1]

Noaptea Muzeelor 2021. Primăria Capitalei va fi deschisă pentru vizitare, sâmbătă seara, în premieră absolută. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi se află la cea de-a 17-a ediţie.


In articol:


Noaptea Muzeelor are loc în acest an în ziua de sâmbătă 12 iunie. După ce ediţia de anul trecut s-a desfăşurat online, muzeele din Bucureşti propun în 2021 un program de expoziţii şi evenimente.

Ca un element inedit, Primăria Municipiului Bucureşti va fi deschisă pentru prima dată publicului şi va putea fi vizitată în seara de 12 iunie.

Citeste si: Noaptea Muzeelor 2021 data. Programul muzeelor participante și cum se va desfășura anul acesta marele eveniment

Noaptea Muzeelor 2021. Primăria Capitalei, deschisă până la ora 24.00

Noaptea Muzeelor 2021. Pe 12 iunie, bucureștenii vor putea descoperi palatul care găzduiește Primăria, dar și povești despre orașul trecut și prezent, într-o serie de expoziții speciale.

Cei care vor să viziteze, de Noaptea Muzeelor 2021, Primăria Capitalei trebuie să știe că programul de vizitare începe la ora 18:00 şi se termină la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10- 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate. 

Pentru prima dată, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg și va putea fi vizitată cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, pe 12 iunie, într-un eveniment care marchează deschiderea administrației locale spre cetățenii Bucureștiului.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Municipiului București, Zeppelin și ARCEN.

Citeste si: Noaptea Muzeelor 2020, ediție online. Peste 60 de muzee din țară, înscrise

Noaptea Muzeelor 2021. Ce expoziții poți vedea la Primăria Capitalei

Din programul Nopţii Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte două expoziţii legate de istoricul clădirii Primăriei şi al Bucureştiului, dar şi alte experienţe artistice.

La parterul clădirii, va putea fi vizitată expoziţia „URANUS ACUM”- o evocare şi o încercare de recuperare a spiritului cartierul Uranus, demolat de regimul comunist.
La etajul 1, va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea care găzduieşte astăzi Primăria Capitalei, fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, precum şi alte clădiri simbol ale Capitalei (curator şi fotograf: prof. arh. Sorin Vasilescu).

La etajul 2 vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă- un demers de recuperare a memoriei colective legate de vechiul Bucureşti, realizat de Centrul Expoziţional Documentar al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, în parteneriat cu Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi finanţat din Fondul Timbrul Arhitecturii.

Noaptea Muzeelor 2021. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate. [Sursa foto: Facebook / Primaria Capitalei]

De asemenea, în perimetrul clădirii din Bulevardul Elisabeta vor fi dispuse şi o serie de panouri informative despre istoricul acestei zone, un proiect realizat

cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucureşti, iar în curtea interioară a Primăriei va avea loc un maraton de lecturi despre Bucureşti, unde personalităţi artistice vor citi poezie şi proză despre oraş.

Cât de vechi este Palatul Primăriei Capitalei

Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie) a fost construit între anii 1906-1910, în stil tradiţional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Construit de Inginerul Elie Radu pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cişmigiului, numit „Maidanul lui Duca”, Palatul adăposteşte, începând din anul 1948, sediul general al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Clădirea a trecut printr-un amplu proces de consolidare şi renovare între anii 2011 şi 2016, iar pe 12 iunie 2021, pentru prima dată în istoria oraşului, Palatul de pe Bulevardul Regina Elisabeta este deschis pentru vizitare, într-un efort de facilitare a accesului cetăţenilor Bucureştiului într-o clădire de referinţă pentru oraş, atât prin arhitectura sa, cât şi prin simbolistica sa, ca sediu al administraţiei locale aflată în serviciul cetăţenilor.

[ad_2]

Citește mai mult..