Coșmar meteo în plină vară. Avertizare COD PORTOCALIU de ploi abundente și vijelii

[ad_1]

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) aduce vești proaste. După săptămâni întregi de ploi, meteorologii anunță două zile de cod galben și portocaliu pentru jumătatea de Est a țării.


In articol:


Alertă meteo de la ANM. Meteorologii au emis, marți dimineața, două avertizări cod galben și cod portocaliu valabile până miercuri, 16 iunie, la ora 23:00. Se anunță ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, ploile vor fi abundente, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h şi vor fi vijelii.  

Citeste si: VIDEO- Tornade, grindină și ninsori în prima lună de vară înainte de Cuptor

Coduri de vreme extermă în România până miercuri seara

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 15 iunie, ora 10:00 – 16 iunie, ora 23:00
Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată, transmite ANM.

În intervalul menționat, local în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp. Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h.

Astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici şi pe durată scurtă şi în celelalte regiuni. Vremea se va menţine în general instabilă până la sfârşitul săptămânii.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 15 iunie, ora 12:00 – 16 iunie, ora 23:00
Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului
Zone afectate: Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei

În Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25…35 l/mp și pe spații mici 50…60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…90 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h şi vor fi vijelii. Vremea se va menţine în general instabilă până la sfârşitul săptămânii. 

Citeste si: Val de cutremure în România, marți dimineața. Activitate seismică neobișnuită în Vrancea

Cum va fi vremea în Capitală

ANM a emis marți dimineață o PROGNOZĂ SPECIALĂ pentru ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI, valabilă în intervalul 15.06.2021 ORA 10:00- 16.06.2021 ORA 23:00.

Vremea va fi în general instabilă. Îndeosebi în cursul după-amiezilor și al serilor de marți (15 iunie) și miercuri (16 iunie) vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în medie, se vor înregistra cantități de apă, în intervale scurte de timp de 10…15 l/mp, iar prin acumulare 25…35 l/mp. Temperatura maximă va fi de 22…24 de grade- marți (15 iunie) și de 25….26 de grade- miercuri (16 iunie). Minima termică va fi de 14…16 grade.

[ad_2]

Citește mai mult..