În plin război civil, Etiopia organizează alegeri generale și regionale lipsite de credibilitate

[ad_1]

Etiopienii organizează alegeri în mijlocul unui război civil. Cetățenii sunt așteptați astăzi la urne pentru a vota în alegerile generale şi regionale amânate de două ori, din cauza pandemiei de coronavirus şi apoi din cauza dificultăţilor logistice şi de securitate. Scrutinul este urmărit cu atenţie în străinătate pe fondul îndoielilor privind credibilitatea acestora şi al foametei din Tigray, regiune din nordul ţării devastată de război, informează AFP.

Prezenţa puternică a trupelor forţelor armate, echipate cu arme grele şi vehicule militare, precum şi a poliţiei antirevoltă, care patrulează în oraş, a generat o atmosferă de nelinişte în rândul alegătorilor în primele ore ale votului, dar s-au desfăşurat fără incidente până în prezent, scrie EFE.

Alegerile din Etiopia reprezintă primul test electoral pentru premierul Abiy Ahmed, în vârstă de 44 de ani, care a promis, la venirea la putere în 2018, să întruchipeze o reînnoire democratică în a doua cea mai populată ţară din Africa, detaşându-se de predecesorii săi, transmite Agerpres.

Abiy, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2019, care a asigurat eliberarea a mii de prizonieri şi a încurajat întoarcerea opozanţilor exilaţi, a promis, de asemenea, că alegerile parlamentare şi regionale vor fi cele mai democratice pe care le-a avut vreodată Etiopia.

 „În ceea ce priveşte independenţa instituţiilor, procesul, accesul presei, putem spune că este mult mai bine decât alegerile precedente, aşa că pot spune că este o zi istorică”, a declarat Dessalegn Chanie, unul dintre liderii Mişcării Naţionale Amhara (NAMA), un partid de opoziţie, popular în a doua cea mai populată regiune a ţării.

La rândul său, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei din ţară, Berhanu Nega, a salutat prezenţa la vot, care „arată bine”.
„Să sperăm că se va termina ireproşabil”, a avertizat el.

În Etiopia, parlamentarii aleg prim-ministrul, care conduce guvernul, şi preşedintele, a cărui funcţie este onorifică. Partidul Prosperităţii, mişcarea lui Abiy Ahmed, cu cel mai mare număr de candidaţi înscris pentru Parlamentul federal din capitala Addis Abeba, este marele favorit pentru a obţine o majoritate şi a forma noul guvern.

La aceste alegeri participă 40 de partide şi 9.500 de candidaţi. În secţiile de votare, alegători sunt invitaţi să introducă câte un buletin de vot în fiecare dintre cele două urne de vot decorate cu o etichetă mov pentru alegerile legislative şi una verde pentru alegerile regionale.

Din totalul celor aproximativ 110 milioane de locuitori pe care îi are Etiopia, doar circa 38 de milioane de alegători, reprezentând o cincime din cele 547 de circumscripţii electorale din ţară, sunt înregistraţi pe listele de vot la alegerile de luni. Restul cetățenilor nu votează în aceste alegeri, pentru că majoritatea zonelor în care locuiesc sunt afectate de violenţe sau insurgenţă armată ori se confruntă cu probleme logistice. Aceștia vor avea posibilitatea să meargă la vot pe 6 septembrie.

Totuși, încă nu a fost stabilită nicio dată pentru cele 38 de circumscripţii din Tigray, regiunea nordică a țării unde guvernul desfăşoară o operaţiune militară din noiembrie împotriva Frontului Popular pentru Eliberarea Tigray (TPLF), grupare care a deţinut puterea în plan local. Potrivit ONU, s-au comis atrocităţi şi cel puţin 350.000 de persoane sunt acum ameninţate de foamete.

Citește și: „Moartea ne bate la ușă”. ONU declară că este foamete într-o regiune din Etiopia, peste 350.000 de oameni nu mai au nimic de mâncare

După şapte luni de conflict, care se dorea a fi de scurtă durată, războiul continuă, afectând imaginea de pacificator a prim-ministrului Abiy Ahmed şi umbrind scrutinul care dorea să fie o dovadă a voinţei sale democratice. Credibilitatea democratică a alegerilor a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării ca urmare a boicotării de către principalele două partide de opoziţie din regiunea Oromia, în semn de protest faţă de încarcerarea liderilor lor.

Citește și: Etiopia, în pragul războiului civil. Sute de oameni au fost masacrați cu cuțite și macete într-o regiune controlată de separatiști

Votul este urmărit îndeaproape de vecinii şi rivalii Etiopiei, cum ar fi Sudanul şi Egiptul, care se opun „Marelui baraj al Renaşterii”, un proiect hidroelectric titanic pe Nilul Albastru, despre care spun că le ameninţă aprovizionarea cu apă. Urnele se vor închide la ora locală 18:00 (15:00 GMT). Operaţiunile de numărare vor începe spre seară, iar primele rezultate generale vor fi anunţate peste câteva zile. Regiunile în care nu se votează reprezintă un total de 63 de locuri care, pentru moment, vor rămâne vacante, din totalul de 547 locuri pentru viitorii deputaţi din camera inferioară a Parlamentului federal.

Citește și: Masacru în Etiopia: Peste 100 de persoane au fost ucise și mai multe culturi agricole au fost incendiate

Editor : Marco Badea

[ad_2]

Citește mai mult..