„Africa e doar o glumă pentru dumneavoastră?”. Un mesaj al MAE german despre „leoparzi” și vizita lui Lavrov a enervat Uniunea Africană



O glumă în care Ministerul german de Externe evocă tancurile Leopard pe care Germania le va trimite Ucrainei şi vizita pe care ministrul de externe rus Serghei Lavrov o desfăşoară în Africa a stârnit reacţii virulente pe acest continent, cu acuzaţii despre lipsa de consideraţie pe care şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, ar manifesta-o astfel faţă de Africa, transmite AFP.

„Ministrul rus de externe #Lavrov este în Africa, nu pentru a vedea leoparzi, ci pentru a afirma fără ocolişuri că partenerii #Ucrainei «vor să distrugă tot ce este rusesc»”, a scris pe Twitter MAE german, făcând aluzie la decizia Berlinului de a oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 pentru a susţine această ţară în războiul ei cu Rusia şi la turneul african al şefului diplomaţiei ruse. Serghei Lavrov a fost în Africa de Sud, Eswatini şi Angola, iar joi se află în Eritreea.

După mesajul MAE german, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Comisiei Uniunii Africane, Ebba Kalondo, a reacţionat tot pe Twitter întrebând dacă şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a „venit de asemenea pentru a vedea animale” în vizita pe care a efectuat-o recent la sediului Uniunii Africane în capitala etiopiană Addis Abeba.

„Sau poate continentul african, locuitorii săi şi fauna sa sunt doar o glumă pentru dumneavoastră ?”, a adăugat Ebba Kalondo, adresându-se tot şefei diplomaţiei germane, transmite Agerpres.

Confuz, Ministerul de Externe de la Berlin a răspuns afirmând că „regretă” situaţia şi că respectiva postare „nu era în niciun caz menită să ofenseze” pe cineva, ci să denunţe „minciunile pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi justifica războiul de agresiune” în Ucraina.

„Gândindu-ne la o altă rasă germană de leoparzi ne-a făcut probabil să nu observăm interpretarea pe care o daţi”, mai menţionează MAE german, răspunzându-i acum directoarei programului pentru Africa la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace, Zainab Usman, care a calificat mesajul iniţial al MAE german drept lipsit de eleganţă.

„Folosirea unor stereotipuri oribile despre Africa”, asimilată unui vast teritoriu de animale sălbatice, „pentru o înţepătură politică la adresa unui adversar într-un război european nu vă va ajuta să câştigaţi prieteni africani”, a atenţionat-o Zainab Usman pe Annalena Baerbock.

Numeroase ţări africane s-au abţinut în cadrul unor voturi la ONU care condamnau agresiunea rusă contra Ucrainei.

Editor : A.C.



Citește mai mult..