Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri populare
[ad_1]
Joi, pe data de 24 iunie 2021, este marcată în calendarul creștin ortodox nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea are multe conotații populare, în special legate de dragoste și fertilitate, fiind cunoscută și ca Drăgaica sau Sânziene.
In articol:
Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morţii sfinţilor, însă Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă. Sf Ioan Botezătorul, cât și Maica Domnului sunt celebrați atât la ziua nașterii, cât şi alte evenimente din viaţa lor: Adormirea Maicii Domnului, Tăierea Capului Sf.
Ioan Botezătorul, Bunăvestirea, soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Citeste si: Rugăciune pentru cei adormiți. Ce rugăciune să spui pentru pomenirea celor trecuți la Domnul
Ce semnifică sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca cu amănunte în Evanghelia Sa. Nașterea aceasta a avut loc cu șase luni înainte de cea a Domnului lisus Hristos.
Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV-V, când se fixează definitiv și data Crăciunului. Data de 24 iunie nu a fost fixată într-un mod întâmplător că zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl sau, a tămâiat în sfântul altar-loc în care numai arhiereul intră
o singură data pe an, în luna a șaptea, ziua a 10 a. Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și alta din octombrie. Având în vedere cele descoperite în Sfântă Scriptură, Sfinții Părinți au rânduit că ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de naștere.
Tradiții și obiceiuri populare de Sf. Ioan Botezătorul
Ziua de Sânziene sau Nașterea Sf Ioan Botezătorul este considerată sfântă. Nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.
Citeste si: Rugăciune pentru copii. Ce rugăciuni să spui pentru sănătatea și binecuvântarea copiilor
Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii.
Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene. De asemenea, în multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.
Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă. Fac asta în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. Florile culese în ziua de Sânziene prinse în coronițe sau legate în formă de cruce.
Apoi sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt păstrate, apoi, pentru diverse practici magice, iar spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.
În dimineaţa zilei de 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, multe fete obişnuiau să se scalde în rouă din zone neumblate. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă. În drum spre casă, bătrânele nu vorbeau deloc şi mai ales nu trebuia să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea erau împlinite, atunci cine se spăla cu rouă era sănătos şi drăgăstos peste an.
[ad_2]
Citește mai mult..