Scandal de spionaj la o universitate din Germania. Cercetător arestat pentru că ar fi dat informații secrete rușilor
[ad_1]
Un asistent universitar în vârstă de 29 de ani a fost arestat luni în sudul Germaniei, fiind suspectat că a vândut informații confidențiale serviciilor secrete rusești. Bărbatul este cetățean rus și lucra pentru Universitatea din Augsburg din Bavaria.
Identitatea bărbatului nu a fost dezvăluită, el a fost prezentat de justiţia germană doar sub numele de„ Ilnur N.”.
Cercetătorul activa în domeniul ingineriei mecanice și a materialelor hibride pentru construcții ușoare. Au fost făcute percheziții atât în biroul lui de la facultate, cât și acasă.
Din octombrie 2020 și până acum, asistentul s-ar fi întâlnit de trei ori cu un spion rus. De cel puțin două ori, i-ar fi dat informații confidențiale din cadrul Universității. La schimb, a primit bani lichizi.
Dacă va fi găsit vinovat, rusul riscă cinci ani de închisoare.
Tensiunile dintre Germania și Rusia, intensificate de cazul Navalnîi
Potrivit serviciului de informații interne al Germaniei, spionajul în țară este cel puțin la nivelul Războiului Rece.
Cazul ar putea complica relaţiile bilaterale deja tensionate dintre cele două ţări, comentează AFP, preluată de Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Berlin nu a făcut niciun comentariu într-o conferință de presă, în ciuda unei solicitări din partea ziariştilor. Nici Moscova nu a reacţionat imediat.
Relaţiile dintre cele două puteri sunt deja tensionate, în special din cauza problemei ucrainene şi a acuzaţiilor de spionaj cibernetic formulate în general de Occident la adresa Moscovei.
Însă încercarea de otrăvire a opozantului rus Alexei Navalnîi, în august anul trecut este cea care a contribuit cel mai mult la deteriorarea relaţiilor germano-ruse. Aflat în comă, Navalnîi a fost transportat de urgenţă la un spital din Berlin, iar medicii germani au diagnosticat otrăvirea cu un produs neurotoxic dezvoltat în scopuri militare în epoca sovietică.
Rusia, în mijlocul unui șir de acuzații de spionaj la nivel european
La începutul acestei primăveri, Italia a anunţat expulzarea a doi oficiali ruşi după ce un ofiţer de marină italian a fost prins în flagrant în timp ce îi înmâna documente clasificate unui militar rus.
Mai mulţi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi în ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa şi Republica Cehă. De fiecare dată, Moscova a reacţionat în mod simetric, denunţând în acelaşi timp acuzaţii nefondate şi „rusofobe”.
Nord Stream 2, proiectul care leagă Rusia și Germania în ciuda afacerilor de spionaj
În februarie, justiţia germană a acuzat un german că a transmis Rusiei date despre Camera Deputaţilor (Bundestag). Suspectul lucra pentru o companie care avea contract cu Bundestagul pentru a-i întreține laptopurile. El a fost pus sub acuzare şi urmează să fie judecat.
De asemenea, Rusia este acuzată de piraterie informatică pe scară largă care a vizat calculatoarele Bundestagului şi biroul Angelei Merkel în 2015, precum şi NATO şi canalul de televiziune în limba franceză TV5 Monde.
Pe de altă parte, șeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a avertizat în privința unor posibile tentative de dezinformare din partea Rusiei înainte de alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii septembrie din Germania, pe care le-a calificat drept „complet inacceptabile”.
Și totuși, pe fondul acestor relaţii tensionate, Moscova şi Berlinul continuă să îşi apere controversatul proiect de gazoduct Nord Stream 2, care va lega cele două ţări, în ciuda opoziției Statelor Unite.
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..