Forțele aeriene ucrainene neagă că ar urma să primească avioane F-16 de la aliați. „Suntem doar la stadiul negocierilor”



Forțele aeriene ucrainene au negat sâmbătă o știre privind intenția armatei de a obține 24 de avioane de luptă de la aliați, spunând că discuțiile privind posibilele livrări erau încă în desfășurare, a transmis o publicație locală, citată de Reuters.

Ziarul spaniol El Pais, care citează purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iuri Ignat, a transmis că Ucraina inițial a vrut două escadrile de 12 avioane fiecare, preferabil Boeing F-16.

Însă, într-un comunicat transmis publicației ucrainene Babel sâmbătă, Ignat a spus că comentariile sale în cadrul unui briefing de presă de vineri au fost interpretate greșit.

„Ucraina este doar la stadiul negocierilor privind aeronavele. Modelele de aeronave și numărul lor este momentan în proces de stabilire”, a spus acesta.

Ignat a declarat într-o conferință de presă vineri că aeronavele F-16 ar putea fi cea mai bună opțiune pentru un avion de luptă multirol care să înlocuiască actuala flotă învechită din era sovietică.

Ulterior în acea zi, el a spus televiziunii naționale din Ucraina că națiunile aliate nu au apreciat speculațiile publice privind avioanele, a transmis agenția de presă Interfax din Ucraina.

„Nu au existat declarațiile. Aceste lucruri au un impact foarte negativ. Informația este foarte sensibilă iar partenerii nu apreciază când sunt confundate dorinţele cu realitatea”, a transmis agenția care îl citează pe reprezentantul forțelor aeriene.

Consilierul adjunct pe securitate națională din cadrul Casei Albe a spus joi că SUA va discuta cu Kiev și aliații săi „cu mare grijă” despre această idee de furnizare a avioanelor.

Ministrul apărării din Germania a exclus în această săptămână ideea de a trimite avioane de luptă Ucrainei.

Editor : A.C.



Citește mai mult..