România va distruge 35.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de către compania AstraZeneca

[ad_1]

Joi după amiază, pe data de 24 iunie 2021, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat faptul că România a rămas cu stocul de 35.000 de doze de vaccin produs de către AstraZeneca, care au valabilitatea până la sfârșitul acestei luni.


In articol:


Dozele de vaccin AstraZeneca expiră la sfârșitul lunii iunie

Valeriu Gheorghiță s-a arătat neîncrezător că vor putea fi folosite într-un timp atât de scurt toate dozele, așa că acesta a declarat că cel mai probabil vor fi distruse, în loc să fie folosite pe cetățenii români.

Citeste si: Vești proaste: A fost înregistrat primul deces în România provocat de noua variantă Delta a coronavirusului

„Avem circa 35.000 de doze de la compania AstraZeneca care sunt distribuite către centrele regionale de depozitare, către Direcţiile de Sănătate Publică şi către centrele de vaccinare care au ca termen de ieşire din valabilitate data de 30 iunie. Puţin probabil, la acest moment, să putem utiliza, până la finalul lunii iunie, aceste doze şi este puţin probabil, de asemenea, să poată să fie donate cuiva.
Probabil că vor intra pe o procedură clară de distrugere a acestor doze ca urmare a ieşirii din termenul de valabilitate”, a afirmat într-o  conferinţă de presă, medicul Valeriu Gheorghiță.

Nu doar România a întâmpinat această problemă

Medicul Valeriu Gheorghiţă a mai adăugat și faptul că sunt multe ţări care au aceeaşi problemă. 

„Se acumulează date noi de stabilitate şi este posibil ca în perioada următoare atât FDA (agenţia americană de reglementare în domeniul medicamentelor- n.r.)

cât şi Agenţia Europeană a Medicamentului să decidă prelungirea termenului de stabilitate, pe baza studiilor care vor arăta cu siguranţă o stabilitate pe termen mai lung”, a explicat medicul. 

Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cazurile rare de inflamaţii cardiace depistate la adolescenţi, asociate cu două vaccinuri anti-COVID-19

Potrivit medicului Gheorghiță, în prezent autorităţile nu au dificultăţi legate de asigurarea depozitării dozelor de vaccin.  

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că, dacă până acum au fost cazuri de persoane care s-au prezentat fără programare la centrele

de vaccinare la final de program, dar care au fost chemate a doua zi pentru că nu mai erau doze de ser începute, acum există o propunere conform căreia  toate aceste persoane să fie vaccinate, „cu riscul de sacrificare a unor doze de vaccin care rămân nefolosite”.

 

 

 

[ad_2]

Citește mai mult..