Violențe soldate cu 6 morți și 200 de arestări în Africa de Sud, după încarcerarea fostului președinte. A fost chemată armata
[ad_1]
Armata din Africa de Sud a fost desfășurată în mai multe zone ale țării, în urma violențelor din ultimele zile, provocate de încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma. Cel puțin șase oameni au fost uciși și 200 arestați în ultimele zile, relatează BBC.
Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare pentru ultraj, s-a predat miercurea trecută pentru a-și ispăşi pedeapsa. Acest lucru a dus la proteste violente, urrmate de jefuirea și incendierea unor magazine.
Jafurile şi incedierile s-au extins luni în ţară, în cea de a patra zi de violenţe alimentate de situaţia economică precară, agravată de restricţiile impuse din luna iunie în contextul unui al treilea val de COVID-19.
Militarii au fost văzuţi patrulând pe străzile din orașul Pietermaritzburg în jurul prânzului, dar armata dă asigurări în comunicatul său că „desfăşurarea va începe imediat ce toate procesele” preparative vor fi gata, relatează Agerpres.
Pietermaritzburg se află în provincia Kwazulu-Natal, de unde provine Zuma.
Durata desfăşurării şi numărul de militari mobilizaţi vor fi stabilite „în funcţie de evaluarea situaţiei din teren de către forţele de ordine”, a precizat comunicatul armatei.
Rolul militarilor va fi de „a asigura securitatea şi un mediu de lucru sigur pentru ca forţele de ordine” să-şi poată desfăşura activitatea în cele mai bune condiţii, a precizat armata, în condiţiile în care poliţia, trimisă în număr mare în majoritatea locurilor în care au avut loc violenţe, a fost de multe ori depăşită în ultimele zile.
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a făcut apel la calm, spunând că nu există nicio justificare pentru violență.
Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat pentru ultraj pentru că s-a folosit de tertipuri pentru a evita să depună mărturie într-o anchetă de corupție care îl vizează.
Fostul președinte este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani în care a fost la guvernare, între 2009-2018.
Editor : M.B.
[ad_2]
Citește mai mult..