La psihoplan.ro ne putem rezolva problemele legate de stima de sine scăzută

[ad_1]

Stima de sine scăzută poate afecta o persoană în multe feluri, mai ales la nivel psihologic, motiv pentru care este esențial să facem ceva în această privință.

Există diferite moduri de abordare a acestei probleme în cabinetul psihologului. În acest articol, vom trece în revistă unele dintre cele mai frecvente propuneri oferite de un psiholog, precum Dr. Simona Constantin de la https://www.psihoplan.ro/, pentru a încerca să îmbunătățim nivelul de stimă de sine al unei persoane în psihoterapie și, astfel, să atingem un nivel mai bun de bunăstare în toate aspectele vieții.

Cum depășim cu psihoterapia problemele legate de stima de sine?

Pentru a cunoaște cum arată terapia psihologică utilizată pentru a ne dobândi stima pentru propria

persoană, trebuie mai întâi să abordăm conceptul a ceea ce înseamnă, de fapt, stima de sine. Este un element complex de definit. O aproximare ar putea fi totalitatea gândurilor, sentimentelor și autoevaluărilor unei persoane.

În această autoevaluare se iau în considerare toate sferele persoanei în sine, atât modul de a fi, cât și formă fizică, abilitățile etc. În cele din urmă, stima de sine ar reprezenta dorința unui individ de a simți apreciere față de ceilalți și față de propria persoană.
Aceasta este o nevoie transcendentală la oameni.

Dacă vrem să știm cum arată psihoterapia pentru problemele stimei de sine, trebuie să aprofundăm puțin mai mult acest fenomen. Astfel, fiecare individ, merită respectul maxim, nu doar de la alții, dar și de la propria persoană.

Avem o impresie despre imensa importanță a stimei de sine și, prin urmare, a interesului pentru întrebarea cum arată terapia psihologică pentru problemele legate de stima de sine, deoarece aceasta poate fi modalitatea de a atenua și chiar preveni diverse psihopatologii pe care le pot resimți oamenii cu

o stimă de sine scăzută.

Strategii de intervenție psihologică pentru a învăța să te iubești

După ce tu, ca individ, ai verificat nivelul de relevanță pe care îl poate avea stima de sine în viața oamenilor în general, și a ta în special, este momentul să explorezi modalități de remediere sau îmbunătățire. Prin urmare, acum vom aprofunda diferitele răspunsuri la ceea ce psihoterapia poate face pentru problemele de stimă de sine.

Citeste si: Emil Boc CV: Ce facultate a terminat primarul Clujului?

Pentru a face acest lucru, vom explora câteva dintre modalitățile de abordare a acestei situații. Trebuie să subliniem faptul că acestea nu sunt singurele modalități de a o face, deoarece există multe altele.

1. Explorează originea

Atunci când cineva se întreabă ce înseamnă psihoterapia pentru problemele de stimă de sine, unul dintre primele răspunsuri care apar este acela că individul în cauză trebuie să caute, alături de psiholog, motivul acestor probleme

sau să exploreze originea lor. De obicei, stima de sine scăzută nu provine dintr-un singur fapt, ci dintr-un set de experiențe și caracteristici ale persoanei respective, care au favorizat treptat această situație.

Abilitatea de a explora și de a găsi experiențe traumatice care au ajutat la slăbirea stimei de sine a unei persoane poate permite terapeutului să lucreze la aceste evenimente prin terapii restaurative, pentru ca pacientul să poată reprocesa aceste situații traumatice. 

2. Lucrul la credințe limitative

Pe lângă faptul că terapia acționează asupra evenimentelor din trecut, o altă strategie pentru problemele de stimă de sine este una care are legătură cu lucrul la convingerile limitative ale unei persoane. O credință limitativă este orice gând care poate face dificilă pentru un individ dezvoltarea sau atingerea anumitor obiective.

Prin urmare, această întrebare este direct legată de stima de sine. Raționamentul este următorul. Dacă persoana suferă de o stimă de sine îndoielnică, aceasta este tocmai pentru că crede că nu este valabilă, că nu are abilități remarcabile în nimic, că nu merită respectul sau aprecierea celorlalți. Prin urmare, va fi dificil să ieși din această buclă dacă aceste credințe nu sunt oprite.

Pentru c acest lucru să funcționeze, se va recurge la restructurarea cognitivă. Scopul final va fi acela de a putea înlocui aceste credințe limitative cu credințe pozitive despre sine. Pe termen lung, acest lucru va avea repercusiuni asupra bunăstării individului.

Din acest motiv, atunci când ne gândim la ce este psihoterapia pentru problemele stimei de sine, este esențial să lucrăm la propriile gânduri negative dacă dorim să realizăm o schimbare semnificativă și durabilă a percepției pe care pacientul o are despre sine.

Citeste si: Un fost pușcăriaș a ajuns din nou în spatele gratiilor pentru că s-a îndrăgostit de șefa închisorii. Cum a încercat bărbatul să-i fure inima

3. Îmbunătățirea abilităților sociale

În multe ocazii, problemele de stima de sine pot fi agravate de un deficit în domeniul abilităților sociale. Fără a avea instrumentele potrivite, o persoană poate avea dificultăți în interacțiunea normală cu alte persoane, ceea ce va genera anxietate și va crește convingerile negative despre care vorbeam.

Se poate crea un cerc vicios, adică nu dorești să interacționezi cu ceilalți și, prin urmare, nu ai niciodată ocazia de a avea acea apreciere de la alții. Din acest motiv, un alt răspuns la ceea ce face psihoterapia pentru problemele stimei de sine nu este decât că aceasta ajută la formarea abilităților sociale.

A învăța să interacționezi în mod adecvat cu ceilalți poate fi cheia pentru încrederea de care ai nevoie pentru a lupta împotriva acestei percepții de sine negative.

De multe ori este necesară o muncă aprofundată pentru a rezolva diferitele puncte cu care avem de-a face. 

4. Stimularea comportamentală

Nu este vorba doar de lucrul la credințe, ci și de lucrul la comportamente. Acesta este motivul pentru care o altă alternativă la psihoterapie pentru problemele de stimă de sine este cea a stimulării comportamentale. Cum? Oferind pacientului o serie de activități pe care le consideră plăcute și în care se implică.

Obiectivul acestei sarcini este de a ți se oferi posibilitatea de a te cunoaște mai bine, de a descoperi abilități pe care crezi că nu le ai.

Această tehnică are un impact direct asupra stimei de sine, întrucât este mai probabil ca persoană să aibă o imagine mai favorabilă despre propria persoană, fiind conștientă de abilitățile și progresul său. Aceasta, împreună cu restul tehnicilor folosite vor ajuta persoana să-și îmbunătățească starea de spirit. Așa cum am spus mai înainte, acestea sunt doar câteva dintre posibilități, un psiholog profesionist, precum Dr. Simona Constantin, fiind capabil să folosească altele diferite atunci când se consideră a fi oportun.

 

[ad_2]

Citește mai mult..