Simone Biles mărturisește că are o cădere psihică, nu fizică și nu este sigură că va mai concura la Tokyo

[ad_1]

Simone Biles, vedeta echipei americane de gimnastică la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a declarat, marți, după ce s-a retras din finala feminină pe echipe, că nu are o problemă fizică, ci trebuie să se concentreze „pe sănătatea sa mintală”. Ea pune sub semnul întrebării inclusiv participarea ei în continuare în concursul de gimnastică de la Tokyo, unde este calificată în toate finalele.

Americanca a părăsit marți arena după proba de sărituri, dar a revenit ulterior în trenining, pentru a-și susține coechipierele. În cele din urmă, acestea au obținut medalia de argint în concursul pe echipe, fiind învinse de rusoaice.

Statele Unite erau favorite la cucerirea aurului la gimnastică Olimpiada de la Tokyo, după ce au câștigat cinci titluri mondiale – în 2011, 2014, 2015, 2018 și 2019 – pe lângă medaliile de aur olimpice consecutive de la Londra și Rio.

După sărituri, în locul lui Simone Biles a intrat Jordan Chiles, iar Statele Unite au fost învinse de ROC, acronimul sub care candidează sportivii ruși, în timp ce Marea Britanie a luat bronzul.

De ce s-a retras Simone Biles

Simone Biles, în vârstă de 24 de ani, a obținut un punctaj de 13,766 la sărituri – cel mai mic punctaj olimpic al ei la această probă și a avut o aterizare dificilă, părând că s-a accidentat. Imediat după aceea, SUA au anunțat că Simone Biles nu mai concurează, ci este trecută ca rezervă, sugerând că este vorba despre o accidentare.

Sportiva a dezmințit însă ulterior că a fost vorba despre o problemă fizică și sugerează că s-ar putea să nu mai concureze nici în finala de la individual compus, programată pentru joi.

„După performanța pe care am făcut-o, pur și simplu nu am vrut să continui”, a spus ea, stăpânindu-și cu greu lacrimile în fața jurnaliștilor.

„Vom vedea ce va fi joi. Vom lua fiecare zi în parte și vom vedea ce se va întâmpla. Încerc să mă pregătesc doar pentru următorul test”, a adăugat ea, citată de BBC.

„Trebuie să mă concentrez pe sănătatea mea psihică. Cred că sănătatea mintală este mai importantă în sport în acest moment. Trebuie să ne protejăm mintea și corpul, și nu doar să ieșim și să facem ceea ce lumea vrea să facem”, a spus Biles. 

„Nu mai am încredere în mine la fel de mult. Poate că e din cauza vârstei. Au fost câteva zile în care toată lumea îți dă mesaje pe Twitter și simți  pur și simplu greutatea lumii apăsând pe umerii tăi. Nu suntem doar sportivi. Suntem oameni la sfârșitul zilei și, uneori, trebuie doar să te retragi”, a explicat Biles.

Semne prevestitoare

Agenția Reuters, preluată de Agerpres, menţionează că existau deja semnale că lui Biles îi este greu să se ridice la înălţimea standardelor pe care şi le-a impus. După trialul olimpic din SUA, din luna iunie, ea a izbucnit în lacrimi când nu a reuşit să se împace cu evoluţia sa dezamăgitoare.

Presiunea cuceririi unor medalii a crescut la Tokyo.

Biles scria, sâmbătă, pe Instagram: „Uneori mi se pare că port povara lumii pe umerii mei”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Simone Biles este cea mai de succes gimnastă americană din toate timpurile și câștigătoare a patru medalii de aur și una de bronz la Olimpiada de la Rio din 2016.

Simone Biles s-a calificat în toate finalele și la Tokyo, iar după individual compus ar urma în principiu să concureze în cele patru finale pe aparate. Ea poate egala astfel recordul de nouă medalii olimpice de aur, stabilit de gimnasta sovietică Larisa Latynina.

Sportiva dă însă acum de înţeles că există lucruri mai importante decât medaliile.

Deşi a concurat doar la sărituri, Biles a intrat în posesia medaliei de argint cu echipa, care se adaugă celor cinci medalii obţinute la Rio, dintre care patru de aur. Dar visul ei de a fi gimnasta cea mai titrată la Olimpiadă, cu zece medalii de aur, s-a spulberat.

Precedentul Naomi Osaka

„Nu am vrut să ies și să fac ceva prostesc și să mă accidentez. Mulți sportivi au vorbit despre asta. Este o competiție atât de mare, sunt Jocurile Olimpice. La sfârșitul zilei, nu vrem să fim scoși de acolo pe targă”, a explicat Biles.

În luna mai, jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka s-a retras de la Openul Franței invocând același motiv: pentru a-și proteja sănătatea mintală. Gestul său a fost susținut public de mai mulți sportivi, printre care heptatlonista Katarina Johnson-Thompson și baschetbalistul Stephen Curry, reamintește BBC.

Editor : Luana Pavaluca

[ad_2]

Citește mai mult..